Nyilvános konzultációt indít a nők elleni erőszak ügyéről az Európai Bizottság

2021.02.08. 16:15

Nyilvános konzultációt indít a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak ügyéről az európai uniós tagállamokban az Európai Bizottság – jelentették be hétfőn.

A konzultáció február 8-tól május 10-ig érhető el a testület honlapján. Célja, hogy a bizottság a lehető legszélesebb körű tájékoztatást kapja az ilyenfajta bántalmazások ellen bevezetett tagállami intézkedésekről.

A konzultáció elsősorban a civil szervezeteket, az esélyegyenlőségért felelős testületeket célozza, de a nemzeti hatóságok és kormányok is részt vehetnek a kezdeményezésben – írja az MTI.

A konzultáció segítségével összegyűjtött információkat a bizottság a nemi alapú és a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló jogalkotási kezdeményezés előkészítéséhez fogja felhasználni.

A bizottság kutatásai szerint a nők elleni erőszak a leggyakoribb formája a nemi alapú megkülönböztetésnek Európájában, hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a családon belüli erőszak gyerekeket, fogyatékossággal élőket, időseket és férfiakat is egyaránt érinthet.

A felmérések szerint az európai nők 33 százalékát éri nemi alapú erőszak, amely tovább fokozódott a koronavírus-járvány lassítására elrendelt korlátozó intézkedések miatt.  • Hírek
  • Lakáshitel