Asztmagyógyszerrel a koronavírus ellen?

2021.02.10. 16:28

Jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés kockázatát, valamint a felépülési időt egy asztma kezelésére használt gyógyszer, ha a tünetek jelentkezését követő hét napon belül alkalmazzák – állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

A szakemberek vizsgálatának középpontjában a budezonid nevű szteroid állt, amely az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyár egy készítményének hatóanyaga. A budezonidot dohányosok tüdejének kezelésére is használják. A 146 páciens bevonásával végzett 28 napos tanulmány eredményei azt jelzik, hogy a belélegzett budezonid a hagyományos kezeléshez képest 90 százalékkal csökkentette a Covid–19-ben szenvedő betegek sürgősségi ellátásra vagy kórházi ápolásra szorulásának kockázatát.

A kutatók szerint a vizsgálatukat az inspirálta, hogy a világjárvány korai szakaszában kórházi kezelésre szorult fertőzöttek között elenyésző volt az aránya a gyakran inhalációs szteroidokkal kezelt, krónikus légzőszervi betegséggel küzdő pácienseknek. A publikálás előtt álló tanulmány előzetes eredményei szerint a budezoniddal kezelt páciensek láza is gyorsabban megszűnt, valamint kevesebb tartós tünettől szenvedtek.  • Tippek
  • Lakáshitel