Növelte az orosz parlament a demonstrációk résztvevőire kiszabható pénzbírságot

2021.02.10. 21:18 Módosítva: 2021.02.10. 21:18

Jelentős mértékben növelte szerdán az orosz parlament annak a pénzbírságnak a mértékét, amelyet a nem engedélyezett demonstrációk résztvevőire kiszabhatnak a jövőben a hatóságok.

Az új jogszabály értelmében, ha egy tüntető nem engedelmeskedik a biztonsági erők felhívásának, akkor 10 ezer és 200 ezer rubel (40 ezer és 800 ezer forint) közötti pénzbírságra számíthat, sőt ezenkívül 40–120 óra közmunkára is kötelezhetik. A törvényhozók jelentős mértékben emelték azt a pénzbírságot, amelyet olyan esetben szabhatnak ki, amikor valaki többszöri felszólításnak sem tesz eleget.

Januárban több mint 11 ezer embert vettek őrizetbe azokon a megmozdulásokon, amelyeken tömegek követelték Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon engedését.

A Memorial orosz jogvédő szervezet vezetésével több aktivistacsoport kampányt kezdett az oroszországi civil társadalom elnyomása ellen. A kezdeményezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a politikusok olyan körülményeket igyekeznek teremteni, amelyek ellehetetlenítik a civil akciókat. A szervezetek petíciót indítottak az ügyben, és arra biztatják az embereket, hogy írjanak panaszleveleket a törvényhozóknak és a kormány tagjainak.

Miután Navalnij stábja nemrég arra kérte az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy vessenek ki szankciókat Oroszországra, a parlament most olyan törvényjavaslatot vitat meg, amely az ilyen felhívásokat hazaárulásnak minősítené.  • Hírek
  • Lakáshitel