A közös vakcinabeszerzésről vitázott az Európai Parlament

2021.02.10. 17:18

Noha a koronavírus elleni küzdelemben az Európai Unió nem ott tart, ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte: az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártás kérdésében, és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálati adatok megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni – közölte.

A bizottsági elnök helyénvalónak nevezte, hogy az EU és tagországai közösen rendelték meg az oltóanyagokat, és szolidáris alapon osztoznak a rendelkezésre álló dózisokon. Véleménye szerint hibás, gazdaságilag helytelen lett volna, ha néhány nagyobb tagállam csak a maga számára biztosított volna vakcinákat. Ez a közösség végét jelentette volna – húzta alá. Az európai érdekeket is szolgálja, ha a vakcinaellátásban az unió segíti a partnerországokat, de ragaszkodik a saját részéhez az oltóanyagokból – szögezte le.

Von der Leyen azt is közölte, hogy a világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió külön hatóságot hoz létre, ami segíteni fogja a felkészülés mellett a hatékonyabb reagálást az esetleges járványfenyegetések és az egészségügyi veszélyhelyzetek esetén. A felkészülést és reagálást segítő uniós hatóság (HERA) fogja felügyelni az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új mutációinak megjelenésére – mondta az uniós bizottság elnöke.

Tóth Edina fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában azt monda, a központosított vakcinabeszerzés nem a tagállamok és az állampolgárok elvárása szerint alakul, ami az európaiak életét és a gazdaság gyorsabb újraindítását kockáztatja. A képviselő véleménye szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felelőssége, hogy minél előbb pozitív ajánlást adjon a biztonságos vakcinák európai használatára, az Európai Bizottságnak pedig kötelessége, hogy beszerezze őket, függetlenül a gyártójuktól.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt mondta: a vakcinák engedélyeztetésével és gyártásával járó, közösen, európai szinten megvalósuló folyamat jobban átlátható és nyomon követhető, mint egyes uniós tagállamok vakcinabeszerzése esetében. A képviselő Magyarországot említette, mely – mint mondta – előbb engedélyezte az orosz és a kínai oltóanyag alkalmazását, mint hogy a vonatkozó dokumentációt megismerte volna.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában hangoztatta: támogatja az európai beszerzés egységét, ami hozzájárul a megosztottság elkerüléséhez és a kisebb tagállamokat is segíti.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője kijelentette: világossá vált, hogy az oltási stratégia tekintetében az Európai Bizottság kudarcot vallott. Európa elmaradt az oltási kampány teljesítésében, a lakosság alig 3 százaléka van beoltva – közölte. Szavai szerint minden hiba ellenére még mindig jobb, hogy az uniós bizottság irányítja a vakcinabeszerzést, azonban a bizalom és a remény megfogyatkozott.  • Hírek
  • Lakáshitel