Szigorítanak Csehországban a súlyos járványhelyzet miatt

2021.02.11. 12:08

A rendkívül súlyos koronavírus-járványra való tekintettel a cseh kormány péntektől lezár három járást, és jobban korlátozza az ottani lakosok mozgását, mint máshol az országban – jelentette be Jan Blatný egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülése után.

A nyugat-csehországi Cheb és Sokolov, valamint az északi Trutnov járásokban Blatný szerint háromszor-négyszer magasabb a napi fertőződések száma, mint az országos átlag, a kórházakban már nincs elegendő kapacitás az ellátáshoz, ezért a térségbeli egészségügyi intézményekbe kell őket szállítani. A chebi kórház néhány koronavírusos betegét már Prágába, míg a trutnovi kórház pácienseit Dél-Morvaországba kellett szállítani – írja az MTI. 

A szóban forgó járások lakosai néhány konkrétan meghatározott kivételtől eltekintve nem utazhatnak más járásokba, míg az ország többi lakosai előtt ezek a járások le lesznek zárva.

A közigazgatási határokon a mozgást rendőrök fogják ellenőrizni. Az intézkedés érvényessége az országos szükségállapot függvénye, amelynek határideje vasárnap jár le. Csehországban 76 járás van.

Az Andrej Babiš vezette kisebbségi kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy a szükségállapotot harminc nappal, március 16-ig hosszabbítsa meg. Az ellenzéki pártok már közölték, hogy ezt nem fogják támogatni. A kormánykoalíció 92 képviselője a kétszáz fős parlamentben külső támogatás nélkül nem tudja keresztülvinni a kormány akaratát.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy amennyiben nem hosszabbítják meg a szükségállapotot, az eddig is nagyon leterhelt cseh kórházakban két hét alatt összeomlik az ellátás. A kivételes joghelyzet megszűnése esetén hétfőn egyebek között újra kinyithatnának az üzletek, vendéglők, a szolgáltatások, megszűnne az éjjeli kijárási tilalom, aminek következtében szerinte Blatný szerint „a vírus ellenőrizhetetlenül terjedne”.



  • Hírek
  • Lakáshitel