Kiállnak a három betiltott ukrán tévé mellett a kárpátaljai pártok

2021.02.11. 09:08

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől követeli a Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető három televízió és a tulajdonosuk ellen hozott szankció feloldását a kárpátaljai megyei tanács négy frakciója − idézi a persij.com.ua helyi hírportált az MTI.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által a Medvedcsukkal ugyanazon parlamenti frakcióban, az Ellenzéki Platform − Életért képviselőcsoportjában lévő Tarasz Kozak ellen hozott büntetőintézkedést Zelenszkij február 2-án hagyta jóvá, ennek nyomán a tulajdonában lévő 112 Ukrajina, NewsOne és ZIK tévécsatornák működését beszüntették.

Az ukrán elnökhöz címzett felhívást a KMKSZ képviselőjén kívül az Ellenzéki Platformnak, Andrij Baloha pártjának és a Jövőért elnevezésű pártnak a megyei tanácsbeli frakcióvezetői írták alá.

A felhívásban leszögezték, hogy a független Ukrajna történelmében a három televízió bezárása precedens nélküli eset, melynek nyomán ukránok milliói és kárpátaljaiak százezrei maradtak „objektív, kritikus információkhoz” való hozzáférés nélkül.

A tévécsatornák ukrán jogi személyek, Tarasz Kozak pedig ukrán állampolgár, ezért rájuk nem terjedhet ki a szankciókról szóló törvény − szögezték le.

Zelenszkijt ezért a törvény megsértésével és cenzúrázással vádolták meg, a Kozakra kirótt büntetőintézkedést pedig „politikai üldözésnek és elnyomásnak” minősítették.  • Hírek
  • Lakáshitel