Keményebben lépnek fel a kiskorúak megrontói ellen Franciaországban

2021.02.11. 13:20

Több, nagy port kavart megrontási ügy után döntöttek úgy Franciaországban, hogy szigorítják a pedofil bűncselekményekre vonatkozó törvényt – értesült a Szabad Európa.

A szabályozás mostanáig megdöbbentően enyhe volt: súlyos büntetést csak az a felnőtt kaphatott, aki bizonyíthatóan erőszakkal, fenyegetéssel vagy másmilyen kényszerítéssel vett rá kiskorút az együttlétre. Ha ez nem volt bizonyítható, akkor az elkövetőt csak a kisebb súlyúnak minősülő szexuális zaklatás vádpontja miatt ítélhették el.

A közelmúltban azonban számos botrány látott napvilágot. A Szabad Európa úgy tudja, az utolsó csepp a pohárban Olivier Duhamel korábbi európai parlamenti képviselő ügye volt, akit januárban saját mostohalánya vádolt meg, hogy őt és fivérét gyermekként éveken át szexuálisan zaklatta.

Több gyermekjogi szervezet is üdvözölte a francia kormány szigorítási döntését.

Eszerint a többi európai országhoz hasonlóan Franciaországban is lesz hivatalos beleegyezési korhatár: az a felnőtt, aki 15 évesnél fiatalabb kiskorúval létesít szexuális kapcsolatot, nemi erőszak miatt kerülhet börtönbe. Továbbá jelentősen meghosszabbították a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények elévülési idejét is.

Áldozatok beszámolója szerint ez a döntés azért is indokolt, mert egy hasonló trauma feldolgozása évtizedekig is eltarthat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport