Túlélőket keresnek az észak-indiai gleccserszakadás miatt beomlott alagútnál

2021.02.11. 13:00

Megkezdődtek a fúrási munkák az észak-indiai gleccserszakadás miatt beomlott alagútnál, a romok alatt legalább 35 ember rekedhetett – számolt be az MTI.

A himalájai Uttarakhand államban vasárnap történt gleccserszakadás megrongálta az Alaknanda folyón megépített két vízerőművet és több hidat, a munkások pedig az egyik vízerőmű két és fél kilométer hosszú alagútjában rekedtek. A mentési munkálatok már négy napja tartanak, mert az alagút bejáratát több tonna sár, jég és kő torlaszolta el.

A romok nagy részének eltakarítása után csütörtökön sikerült az alagútba juttatni a fúráshoz szükséges munkagépeket, a mentőalakulatok pedig a kisebb járatokban is túlélők után kutatnak.

A bent rekedtektől azonban egyelőre nem érkezett életjel, a helyszínre érkezett családtagok pedig egyre elkeseredettebbek, és a mentési munkálatok lassúságára panaszkodnak.

A gleccserszakadás okát egyelőre nem tudják. Környezetvédők szerint a baj oka lehet a térség túl gyors infrastrukturális fejlesztése és a klímaváltozás is.

A katasztrófát követően eddig 33 holttestet találtak, 170 embert továbbra is keresnek. A mentésben állami és szövetségi katasztrófamentők, rendőrök és katonák is részt vesznek, összesen mintegy kétezer ember.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport