Fehéroroszország: újabb vádakat zúdítottak ellenzéki politikusokra

2021.02.12. 20:43

Akár tizenkét évi börtönre is ítélhetik Marija Kalesznyikava fehérorosz ellenzéki vezetőt, Viktar Babarika elnökjelölt-aspiráns volt kampányfőnökét, valamint Makszim Znakot, az ellenzéki Koordinációs Tanács másik elnökségi tagját az ellenük emelt új vádak alapján, közölte a vádlottak ügyvédje, valamint egy jogvédő szervezet. A két ellenzékit a vitatott tisztaságú elnökválasztás eredménye elleni tömeges tiltakozások során vették őrizetbe. 

Megvádolták őket most már szélsőséges szervezet alapításával és vezetésével, valamint a hatalom megragadására irányuló kísérlettel is.

Kapcsolódó

A szépségkirálynő kiszabadult, de száz minszki tüntetőt őrizetbe vettek

Az ellenzéki aktivistává lett Olga Kizinkovát 42 nap után engedték el. Azt ígéri, Belaruszban marad.

Marija Kalesznyikava Szvjatlana Cihanouszkajával és Veranika Cepkalával együtt vállvetve küzdött a volt szovjet köztársaságot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka ellen az elnökválasztáson. A választás után részt vettek a tömegtüntetések szervezésében. A Koordinációs Tanácsot a békés hatalomátadás céljából hozták létre. Kalesznyikavát szeptemberben rabolta el Minszkben a KGB fehérorosz titkosszolgálat, megpróbálták kitoloncolni Ukrajnába, de ellenállt, mire őrizetbe vették. Előzetes letartóztatását januárban március 8-ig meghosszabbították, írta az MTI a Reuters nyomán. 

Kapcsolódó

A sokadik vasárnap: gerillataktikára váltottak a belarusz tüntetők

Közös szimbólum a piros-fehér zászló, és mindenkivel éreztetni akarják, nincs egyedül. Autósok úgy parkolnak, hogy a kocsik a sajtó szót adják ki.

Az elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt szemfényvesztésnek nevezte a február 11-12-én több mint 2000 résztvevővel tartott VI. Fehérorosz Össznépi Gyűlést, amelyen Fehéroroszország 2021-2025 közötti társadalmi-gazdasági programjának főbb pontjait vitatták meg.  • Tippek
  • Árfolyam