Tizenhárom túsz holttestét találta meg a török katonaság

2021.02.14. 14:01

Tizenhárom, korábban elrabolt török állampolgár holttestére találtak rá egy barlangban török katonák az észak-iraki Gara térségben – írja az MTI. A térségben szerda óta török légi és szárazföldi egységek folytattak műveletet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. 

Hulusi Akar török védelmi miniszter most közölte: a beavatkozás egyik célja az volt, hogy a PKK által elhurcolt török állampolgárokat megmentsék, de erről korábban – biztonsági okok miatt – nem tájékoztatták a nyilvánosságot. 

A tárcavezető kifejtette: két élve elfogott PKK-s milicista elmondása szerint a barlang őrzéséért felelős társuk a hadművelet kezdetekor ölte meg a török állampolgárokat. 

Tizenkét ártatlan és fegyvertelen török állampolgárt gyilkoltak meg

– hangsúlyozta a miniszter.

A védelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy súlyos csapást mértek a PKK állásaira a térségben, amelyet ellenőrzésük alá vontak. A művelet során három török katona meghalt, további három megsebesült, a török egységek a PKK 48 emberével végeztek, kettőt pedig élve fogtak el – közölte. 

A PKK-t nemcsak a török kormányzat, hanem a világ közösségének jelentős része is terrorszervezetnek tartja. A szervezet 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, de főhadiszállása az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van. 

A török hadsereg a légierő és kisebb szárazföldi egységek bevetésével a múltban is rendszeresen hajtott végre műveleteket az iraki határ túloldalán. 

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették már életüket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport