WHO-kutató: már jóval a felfedezése előtt ott volt a koronavírus Kínában

2021.02.14. 18:44 Módosítva: 2021.02.14. 18:57

A vírus már 2019 decemberében széles körben terjedt Vuhanban, és

már akkor 13 variánsa jelen volt a koronavírusnak a közép-kínai nagyvárosban

– mondta a CNN-nek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínában folytatott vizsgálatát vezető Peter Ben Embarek.

Ez pedig azt jelentheti, hogy a vírus már jóval a decemberi vuhani felfedezése előtt megjelent Kínában 

– állapította meg az amerikai műsorszóró. 

A WHO kutatói Vuhanban, ahol a vírust először feljegyezték, az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 eredetét keresték.

Embarek most a CNN-nek adott interjújában elmondta: a SARS-CoV-2 tizenhárom különböző genetikai szekvenciáját azonosították.

Mivel a vírusok folyamatosan mutálódnak, annak felfedezésével, hogy 13 variáns volt már Vuhanban 2019 decemberében, feltételezhető, hogy a vírus már korábban bejárt egy utat az ázsiai országban.

Egyes vírustörzseket összefüggésbe tudtak hozni a kínai piacokkal, így az állatpiaccal is, melyet a járvány kirobbanásának helyszíneként tartottak sokáig számon. Más vírusvariánsokat azonban nem tudtak piaci helyszínekhez kapcsolni – mondta a WHO szakértője.

Embarek mindazonáltal nem akart következtetéseket levonni annak kapcsán, hogy a variánsok felfedezése mit jelent a koronavírus eredetére nézve. A CNN szerint azonban ez megerősítheti azt a feltételezést, hogy az új típusú koronavírus már az első azonosított eset előtt  megkezdte világhódítását.

A világszervezet kutatócsoportja már elhagyta Kínát, Embarek is Svájcból adott interjút a CNN-nek. Elmondta, hogy vissza szeretnének térni Vuhanba az elkövetkező hónapokban, hogy górcső alá vehessék egyebek mellett a város vérbankjában őrzött több ezer vérmintát. Ennek célja a vírus genomjainak keresése, ami választ adhat arra: ha nem Vuhanban, akkor valójában hol és mikor tört ki a járvány?  • Hírek
  • Lakáshitel