Folytatódik a tiltakozás Oroszországban, a hatóságok ezúttal nem találtak fogást

2021.02.15. 20:13

Nem követtek el törvénysértést Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatói a vasárnapi tiltakozások alkalmával, ezért nem vettek őrizetbe senkit közülük – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Navalnij támogatói A szeretet erősebb az erőszaknál mottóval flashmob-sorozatot rendeztek Oroszországban. A résztvevők a lakóházak udvarában vagy az utcán összegyűlve mobiltelefonjaikkal, gyertyával világítottak, gyakran Bálint-napi szívet formálva, a csendes demonstrációról készült felvételeket pedig megosztották a világhálón.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója a Dozsgy ellenzéki online televíziónak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy az akcióban több tízezren vehettek részt. Közölte, hogy a hozzávetőleges létszámra következtetni a közösségi médiában történt megosztások alapján lehet.

A liberális Népi Szabadság Pártja (Parnasz) hétfőn kérvényt nyújtott be a moszkvai polgármesteri hivatalhoz, jelezve, hogy február 27-én, az ellenzéki politikus 2015-ben történt meggyilkolásának évfordulóján emlékmenetet kíván rendezni a meggyilkolt Borisz Nyemcov ellenzéki politikus tiszteletére. Cseljabinszkban egy hasonló igénylést a helyi hatóságok a járványhelyzetre hivatkozva elutasítottak.

Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, amit azért kapott mert több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Egy bíróság február 2-án letöltendőre változtatta a politikusnaknak az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett szabadságvesztését azon a címen, hogy megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Navalnij védelme az ítéletet megfellebbezte, a tárgyalást péntekre tűzték ki. A politikus támogatására január 23-án és 31-én és február 2-án Oroszország több városában tüntettek. A megmozdulások részvevői közül több mint 11 ezer embert őrizetbe vettek.  • Tippek
  • Lakáshitel