Elfogytak az injekciós tűk Japánban

2021.02.16. 11:01

Japánban egyre nagyobb a félelem attól, hogy az injekciós tűk hiánya lassítani fogja a szerdán kezdődő tömeges oltást a koronavírus ellen, sőt Pfizer-vakcina-adagok milliói veszhetnek kárba – jelentette a Reuters hírügynökség kedden.

Japán – ahol 126 millió ember él – januárban megállapodást kötött az amerikai Pfizer gyógyszergyárral, hogy az év végéig szállítson neki 144 millió adagot abból a vakcinából, amelyet a német BioNTechhel közösen fejlesztett ki a koronavírus ellen. Ez a mennyiség 72 millió embernek elég. A probléma az, hogy

a Pfizer hatadagos ampullákban szállítja a vakcinát, amelyhez speciális injekciós tű kell. nem jó a szabványos, amellyel csak öt adagot lehet felszívni, és így a hatodik adag kárba vész.

A veszteség lehetőségét elismerte kedden egy japán kormányszóvivő. Sem a kormánytól, sem a Pfizer japáni szóvivőjétől nem tudta meg kedden a Reuters hírügynökség, hogy a 144 millió adagot ampullánként öt vagy hat adaggal számolták – írja az MTI.

A szigetország ugyan felhalmozott eleget a szabványos tűkből, de a speciálisból nem. A kormány többször sürgette a tűgyártókat, hogy gyorsítsák fel a termelést, de nekik ez nehézségekbe ütközik. A tűhiány újabb olyan fejlemény, amely gondot okoz Joshide Suga japán miniszterelnöknek, mert már eddig is sokat esett a társadalmi támogatottsága a járványkezelése miatt. Politikailag nagyon fontos volna számára a lakosság gyors beoltása, már csak a nyári tokiói olimpia miatt is, amelyet a kormány mindenképpen szeretne megrendezni a tavalyi halasztás után.  • Hírek
  • Megtakarítás