Meghalt Ion Mihai Pacepa, a Ceausescu-rezsim leleplezője

2021.02.16. 21:40

92 éves korában elhunyt a román külföldi hírszerzés egykori helyettes vezetője, aki a nyilvánosságra hozott információival leleplezte, és alapjaiban rendítette meg a román kommunista rezsimet. Könyvét vádiratként használták a romániai forradalomban kivégzett Nicolae Ceasusescu ellen.

Ion Mihai Pacepa az Egyesült Államokban halt meg vasárnap koronavírusos fertőzésben. Halálhírét megerősítette Ronald J. Rychlak amerikai egyetemi tanár, aki a barátja volt és akivel együtt írta a Vörös horizontok – Egy román kémfőnök vallomásai című könyvet, nagyban hozzájárulva a Ceasusescu-rezsim bukásához.

Pacepa az egykori román állambiztonsági szolgálat, a Securitate hírszerzőrészlegének volt a helyettes vezetője, Nicolae Ceasusescunak pedig a személyes tanácsadója. Egy hivatalos kiküldetése alkalmával, 1978 nyarán Nyugat-Németországban maradt, majd onnan az Egyesült Államokba menekült, ahol politikai menedékjogot kért és kapott.

Külföldre szökése után a Ceausescu-rendszer halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A román legfelsőbb bíróság 1999-ben rehabilitálta, de Ion Iliescu volt államfő évekig késleltette a bírósági ítélet végrehajtását. Csak 2004 decemberében, mandátumának utolsó napjaiban döntött úgy, hogy Pacepa ténylegesen visszakaphatja egykori tábornoki rangját. Ennek ellenére halálig inkognitóban élt az Egyesült Államokban, soha nem tért vissza a hazájába, mert félt attól, hogy megölik azok, akiket elárult. Egyes vélemények szerint senki sem okozott akkora veszteséget a kommunista tábornak, mint Pacepa.

A kommunista diktatúrát elítélő szakértői jelentés, amelyet 2006-ban fogadott el a bukaresti parlament, úgy ítélte meg, hogy Pacepa a Nyugatnak kiszolgáltatott információival és leleplező írásaival kiemelkedő szerepet játszott a román kommunista rezsim és az azt kiszolgáló Securitate gyilkos jellegének feltárásában. Későbbi történészi elemzések kétségbe vonták Pacepa rendszerkritikus szerepének hitelességét és úgy vélték, hogy ő maga is a kommunista rendszer egyik legkorruptabb vezetője volt. Állítólag éppen eljárást akartak indítani ellene, ezért menekült Nyugatra. Ennek ellenére egyetértés van a szakértők között abban, hogy az általa kiszolgáltatott információk alapjaiban megrendítették a román kommunista rezsimet és hozzájárultak annak 1989-es bukásához.  • Hírek
  • Lakáshitel