Az Egyesült Államok kiviszi a diplomatáit Mianmarból

2021.02.17. 08:43

A washingtoni külügyminisztérium, tekintettel a Mianmarban kialakult helyzetre, engedélyezte, hogy az ottani amerikai követség egyes dolgozói, valamint hozzátartozóik elhagyják az országot, és visszatérjenek az Egyesült Államokba. Erről Ned Price amerikai külügyi szóvivő beszélt kedden Washingtonban.

Kapcsolódó

A hatalom átadását ígéri a mianmari junta

A mianmari hadsereg kedden tagadta, hogy puccsot hajtott volna végre a megválasztott kormány ellen.

Kijelentette, a tárca számára a képviselet tagjainak és az amerikai állampolgároknak a biztonsága az egyik legfőbb szempont. A külügyminisztérium ezért február 14-én engedélyezte, hogy a képviseleten dolgozók hozzátartozói és a követség azon tagjai, akiknek nincsenek fontos tennivalói, elhagyják a délkelet-ázsiai országot.

Kapcsolódó

Joe Biden nem hagyja annyiban a mianmari puccsot

Azonnali szankciókat vezetnek be.

Hozzátette, hogy Washington kész további lépéseket tenni ez ügyben. A szóvivő egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mianmari hatóságok újabb vádakat emeltek az őrizetben lévő Aung Szan Szú Kjí ellen.

Kapcsolódó

Mianmar – Az ellenállás totális megsemmisítésére készülnek?

Bekeményít a hadsereg, éjszakai megtorló akciókra készülhet.

Az ország korábbi de facto vezetőjét kedden a katasztrófavédelmi törvények megsértésével vádolták meg, míg korábban az export- és importtörvény megsértése címén, az otthonában talált adóvevők miatt.

Kapcsolódó

Mianmar: szankciókat sürgetett az ENSZ emberi jogi tanácsa

Egyre több jelentés érkezik arról, hogy a biztonsági erők éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen.

A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csít és az államfőt is. A hadsereg arra hivatkozott, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Csí pártja elsöprő győzelmet aratott.

A puccs óta, a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére, rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban.

Kapcsolódó

Ismét tüntetnek több mianmari városban a katonai hatalomátvétel ellen

Folytatódik a katonai puccsot ellenzők tüntetése.