Felszólították Oroszországot, hogy bocsássák szabadon Navalnijt

2021.02.17. 17:53

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust – írja az MTI. 

A tájékoztatás szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz, amely most az ellenzéki politikus szabadon bocsátását kérte.

Navalnij szerint az orosz kormány intézkedései nem biztosítottak számára elegendő védelmet élete és egészsége tekintetében.

A bíróság szerint figyelembe véve a kérelmező életét fenyegető kockázatok jellegét és mértékét, illetve fogva tartása általános körülményeit, „első látásra" nyilvánvalónak bizonyult, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján.

HOZZÁTETTÉK: A VONATKOZÓ CIKK SZERINTI INTÉZKEDÉS NEM BEFOLYÁSOLJA AZ ÜGGYEL KAPCSOLATOS KÉSŐBBI DÖNTÉSEKET.

Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.

Navalnij legutóbb kedden állt az orosz bíróság elé rágalmazási pere miatt, amelynek következő meghallgatása pénteken várható. Ezen kívül ugyancsak pénteken egy másik ügy miatt is a bíróság elé kell majd állnia. 

Orosz igazságügy: teljesíthetetlen a kérés

Teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, s nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) az a követelése, hogy Oroszország bocsássa szabadon az Yves Rocher-ügyben elítélt Alekszej Navalnijt – közölte Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter.

„Az EJEB-től ma megkapott, Navalnij szabadon bocsátásáról szóló követelés több okból példátlan. Először is ez nyilvánvaló és durva beavatkozás egy szuverén ország bírói hatalmának tevékenységébe"– írja a közlemény.

„Másodszor, ez a követelés megalapozatlan és jogszerűtlen, mert nem tartalmaz utalást egyetlen olyan tényre, olyan jogi normára sem, amely lehetővé tenné a bíróságnak, hogy ilyen döntést hozzon.

Harmadszor, a követelés szándékosan teljesíthetetlen, mert az orosz jogrend értelmében nincs jogalapja az adott személy felszabadításának"

– fogalmazott a miniszer. 

Az orosz igazságügyi tárca az orosz hírügynökséggel azt is közölte, hogy az Európa Tanács tagállamai által egyöntetűen elismert szubszidiaritás elve alapján az EJEB nem helyettesítheti a nemzeti bíróságot és nem semmisítheti meg annak döntéseit.

Mindemellett az úgynevezett ideiglenes intézkedésekről az emberi jogok európai egyezménye nem rendelkezik, ezeket az államok inkább jóakaratukból hajtják végre. Az elítéltnek a büntetés-végrehajtási intézményekből való elengedése pedig nyilvánvalóan ellentmond az ideiglenes intézkedések jogi természetének, amelyek célja az ügyek EJEB általi normális tárgyalási folyamatának biztosítása.

Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának elnökhelyettese emlékeztetett rá, hogy egy tavaly életbe lépett alkotmánymódosítás rendelkezik arról, hogy Oroszország igyekezni fog teljesíteni nemzetközi kötelezettségeit.

Ám abban az esetben, ha a nemzetközi szervek, így az EJEB annyira átpolitizáltan értelmezik vele szemben a szerződéseket, hogy az ellentétbe kerül az orosz alaptörvénnyel, ezt nem fogja megtenni – mondta.

Az Yves Rocher Vostok-ügyben Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának.

Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (a rubel jelenleg mintegy négy forintot ér) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született.

Az EJEB 2017 még októberében „önkényesnek" és „nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij-fivérektől több európai konvenció megsértésével megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot. A intézmény ezért az ítélet felülvizsgálatát kérte.

Az EJEB-ítélet alapján Moszkva több mint 80 ezer euró kártérítést fizetett ki, elismerve, hogy az orosz hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének több rendelkezését. Az orosz legfelsőbb bíróság az EJEB határozatával kapcsolatban 2018-ban folytatta az eljárást a Navalnij-fivérek ügyében, de helybenhagyta az alsóbb szintű bírósági döntést.  • Tippek
  • Lakáshitel