Blokkolhatja hírek megosztását a Facebook

2021.02.17. 21:53

Blokkolhatja a Facebook a felhasználók és a kiadók számára, hogy ausztrál és nemzetközi híreket osszanak meg, amennyiben életbe lép az új ausztráliai törvény – írja az Axios.

A lap szerint a platform így válaszolna arra, hogy egy új ausztrál törvény értelmében

a Facebooknak fizetnie kell azoknak, akik a náluk megjelenő híreket gyártják.

Az Axios szerint a Facebook ezen eljárása precedensként értelmezhető a tekintetben, hogy a cég várhatóan miként fog fellépni azokban az esetekben, amikor egy-egy állam törvénykezése korlátozni próbálja a lehetőségeiket. 

Eközben a híresztelések szerint a Google más módon reagált az ausztrál törvényre. A cég ugyanis megállapodást kötött a Rupert Murdoch tulajdonában lévő News Corppal – Ausztrália legnagyobb médiavállalatával – arról, hogy fizetni fognak az általuk előállított tartalmakért – bár azt nem tudni, hogy pontosan mennyit. 

Ez azért is fontos, mert az ausztrál törvényhozók korábban azt nyilatkozták, hogy ha a techcégek külön kiegyeznek a médiumokkal, akkor elkerülhető az, hogy törvényi úton kényszerítsék őket a fizetésre. 

Az ausztrál mellett más országok is törvénnyel – illetve legfőképp új adókkal – akarják sújtani a techóriásokat. 

A Facebook egyébként a múlt héten indította el az Egyesült Királyságban egy új szolgáltatását, a Facebook Newst. Ezt Ausztráliában is be kívánják vezetni, de azt nyilatkozták, hogy mindezt „csak a megfelelő feltételek mellett” készek megtenni. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM