Biden és Netanjahu erősebb szövetségben gondolkodik

2021.02.18. 07:08

Megválasztása óta első alkalommal folytatott beszélgetést Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Netanjahu Twitter-üzenetében azt írta, hogy nagyjából egyórányi, „nagyon baráti és meleg hangvételű” telefonbeszélgetést folytattak.

A két politikus emlékeztetett a korábbi, sok éven át tartó személyes kapcsolatukra. Hangoztatták: országaik együtt fognak működni, hogy tovább erősödjön az Izrael és az Amerikai Egyesült Államok közötti szoros szövetség.

Kapcsolódó

Telefonon gratulált Joe Bidennek az izraeli miniszterelnök és az államfő

Az Egyesült Államoknak nincs erősebb szövetségese Izraelnél – hangsúlyozta az izraeli államfő.

Az amerikai elnök „megerősítette az Izrael biztonsága iránti szilárd személyes elkötelezettségét”, egyben kifejezte szándékát arra, hogy minden téren erősíti a Washington és Tel-Aviv közötti partnerséget, beleértve a szoros védelmi együttműködést is – írta az MTI a dpa nyomán.

Biden hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok támogatja az Izrael, valamint arab és iszlám országok között megszületett, a viszony normalizálását célzó megállapodásokat, amelyeket még az előző, Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat ért el.

Kitért arra is, hogy keresni kell a tartós béke megteremtésének lehetőségét a közel-keleti régióban, akárcsak Izrael és a palesztinok között.

     • Hírek
  • Megtakarítás