Megtelnek a cseh kórházak covidos betegekkel

2021.02.18. 13:40 Módosítva: 2021.02.18. 13:41

Tovább gyorsul a járvány terjedése Csehországban: 10 813 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, 1284-gyel többet, mint egy hete, derült ki az egészségügyi minisztérium honlapjának kimutatásából. Az új fertőzések száma már második napja van újra tízezer felett. Kedden 12 486 esetet regisztráltak.

Bár a kórházakban kezelt covidos betegek száma szerdáról csütörtökre mintegy kétszázzal 6195-re csökkent, de a súlyos állapotúak száma 1227-re emelkedett.

Ez a járvány tavaly márciusi kirobbanása óta a legmagasabb szám.

Kapcsolódó

Járványtörvény készül Csehországban

A jogszabály korlátozó intézkedésekre jogosítja fel az egészségügyi minisztériumot.

Probléma, hogy több egészségügyi intézmény speciális covidos és intenzív osztályai megtelnek, s a betegeket néhány járásból az ország más kórházaiba kell szállítani. Csütörtökön reggel már alig 140 speciális kórházi ágy volt szabad.

A kelet-csehországi Chrudimban a járási kórház igazgatója közölte: készülnek arra, hogy a betegeket a folyosókon kell majd elhelyezniük, jelentette a távirati iroda prágai tudósítója.

Kapcsolódó

Újabb beutazási szigorítás Csehországban

Az ott dolgozó, tanuló magyarok csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba. Majd PCR-tesztnek kell alávetniük magukat ott is.

Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 108 ezret. A járványban több mint 18 ezren hunytak el. Folytatódik az oltási program is. Csütörtökig több mint félmillió cseh állampolgár lett beoltva, 95 százalékuk Pfizer/BioNTech vakcinával. Miután az utóbbi hetekben nőtt azok száma, akik elutasították az AstraZenaca cég vakcináját, Jan Blatny egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a cseh hatóságok hatásosnak tartják az AstraZeneca-vakcinát, és nem látnak semmiféle okot az elutasítására.  • Tippek
  • Lakáshitel