Nem bántotta a halakat a Láposba ömlött bányavíz

2021.02.18. 19:48

Nem okozott halpusztulást Erdélyben a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott, nehézfémmel szennyezett bányavíz – tájékoztatta az MTI-t Pásztor Sándor, a környezetvédelmi miniszter vízügyi tanácsadója. Közölte: egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre szerda hajnalban, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött.

A vízügyi szakember szerint a bányavíz a kiömlés első óráiban másodpercenként 1,5-1,6 köbméteres hozammal folyt a patakba, és vöröses színű üledéket sodort magával. Hozzátette: jelenleg is folyik a víz a bányából, de már csak másodpercenkénti 0,3-0,4 köbméteres hozammal, és már jóval tisztább, mint a kezdeti órákban volt. A Lápos folyóból vett vízmintákban a mangán, a réz és a cink értéke 2-4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek, a vasé pedig ennél is sokkal magasabb.

Pásztor Sándor szerencsés körülménynek tekintette, hogy árhullám vonul le a Szamoson, melynek vízhozama meghaladja a 200 köbmétert másodpercenként, mivel így a bányavíz hamar feloldódik. Hozzátette, ilyen esetekben a bányát nem lehet eldugaszolni, hogy megakadályozzák a kiömlést, a karbantartónak olyan munkálatokat kellett volna elvégeznie, amelyek felfogják, leülepítik a kiömlő vizet.

A Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság csütörtök délutáni közleménye szerint a szakemberek folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, a folyószennyezésért felelős Explo Mining COAL Kft.-t megbírságolják a történtek miatt, és a cégnek a beavatkozási költségeket is fedeznie kell.

A vízügyi igazgatóság ugyanakkor azt is közölte, hogy a bezárt bányák és a meddőhányók állandó vízügyi kockázatot jelentenek a térségben, így a hatóság folyamatosan figyelmezteti az illetékeseket a veszélyekre.

A szennyezés csütörtökön hajnali egy órakor ért át a magyar határon, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF) még ezt megelőzően értesítette a román fél.

A Szamos vízminőségi állapotára vonatkozó legutóbbi mérési eredmények alapján a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel azt közölte:

minden esetben határérték alatt volt a vizsgált koncentráció a Csengernél vett vízmintákban.

Az OKF korábbi tájékoztatása szerint a Szamosból Csengernél csütörtök hajnalban vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti. 

A katasztrófavédelem továbbra is nyomon követi a környezeti állapotváltozásokat.  • Hírek
  • Lakáshitel