Ausztria, Lengyelország és Magyarország is segít Szlovákiának

2021.02.18. 15:37

Ausztria és Lengyelország felajánlotta segítségét Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és Magyarország is kész segíteni – közölte Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára a Twitteren. A szlovák kabinet szerdán kérte az uniós tagállamok segítségét a járvány miatt, elsősorban orvosokat és ápolószemélyzetet várnak.

Martin Klus szerint Ausztria katonai egészségügyi személyzetet, Lengyelország pedig 200 ágyat ajánlott fel kórházai intenzív osztályain. A magyar fél felajánlását Klus nem részletezte. Magyarország korábban már többször is segített Szlovákiának a koronavírus-járvány során. A múlt héten például tíz lélegeztetőgépet küldött a magyar kormány a Galántán lévő Szent Lukács Kórháznak. Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, és az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 251 ezer ember kapta meg a vakcinát, mintegy 81 ezren már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan még a mai kormányülésen döntés születik  • Hírek
  • Hírek