Az Oscar-díjas színész is kiállt a meghurcolt spanyol rapper mellett

2021.02.19. 10:01
Több napja tartanak a zavargások Spanyolországban. A királyság megsértése és a terrorizmus dicsőítése miatt bebörtönzött rapper ügye több ezer embert vitt az utcára. A véleménynyilvánítás szabadságának védelmében több száz spanyol művész nyílt levelet írt alá. A kormány a „szájzár törvény” szigorának enyhítését ígérte.

Hasélt kedden tartóztatták le Lleida egyik egyetemén, ahová egy nappal korábban menekült. Az épületben Hasél támogatói is elbarikádozták magukat. Miközben kivezették, a rapper azt kiáltotta: Éljen a küzdelem! Soha nem állunk meg! 

A tüntetések ezután kezdődtek Spanyolország több városában. Leidában, Valenciában, és Barcelonában a feldühödött tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A fővárosban Madridban a tüntetés békésen indult szerda este, a részvevők tapsoltak és azt skandálták, hogy ne legyen több rendőri erőszak és szabadságot Pablo Hasélnak, végül a demonstráció erőszakba fordult, ötvenöten megsérültek, köztük rendőrök is.

Csütörtökön már több ezren demonstráltak országszerte, kapucnis fiatalok Barcelonában kukákat gyújtottak fel, rendőrautókat rongáltak meg, a rendőröket kövekkel, palackokkal dobálták, a rendőrség könnygázt vetett be ellenük. A katalán fővárosban a tüntetők megtámadták az El Periodico de Cataluna újság szerkesztőségét.

A három napja tartó zavargások miatt mintegy ötven tüntetőt tartóztattak le országszerte. A katalán rendőrség vezetője vizsgálatot ígért, mert kedden a rendőrök gumilövedékkel úgy meglőttek egy nőt, hogy elvesztette az egyik szemét. Pere Ferrer szerint összetett forgatókönyv alapján szerveződnek a tüntetések.

Hasélt, akinek a valódi neve Pablo Rivadulla Duro 2018-ban ítélték kétéves börtönbüntetésre és csaknem 30 000 euró pénzbírságra, miután Spanyolország legmagasabb büntetőbírósága kimondta, hogy dalszövegei és Twitter-bejegyzései túllépték a szólásszabadság határait, az ETA baszk szeparatista szervezetre vonatkozó szövegeit a terrorizmus dicsőítésének minősítették.

A bíróság szerint a rapper megsértette a királyságot, amikor jános Károly volt spanyol királyt részeg zsarnoknak és maffiafőnöknek nevezte. Hasél azt is írta, hogy az országos rendőrség gyilkosok gyülekezete, a spanyol bírókat a nácikkal hasonlította össze, a Nemzeti Gárdát pedig azzal vádolta bejegyzéseiben, hogy migránsokat ölnek és kínoznak.

Miután Hasél fellebbezett, az ítéletet kilenc hónapra csökkentették és arra kötelezték, hogy idén január végén jelentkezzen a börtönben. A legvégső határidő múlt héten volt, ennek nem tett eleget és szülővárosa, Lleida egyetemén keresett menedéket. Hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a lehető legnagyobb mértékben meg fogja nehezíteni a rendőrség dolgát”. Úgy látszik ezt a hivatalos szervek komolyan is vették mert kedden több tucat rohamrendőr jelent meg az egyetemen, ahol végül le is tartóztatták.

Az eset újranyitotta a szólásszabadságról és az úgynevezett „szájzár törvényről” szóló vitát Spanyolországban. A múlt héten több, mint kétszáz elismert művész írta alá azt a nyílt levelet, amiben az aláírók, köztük Pedro Almodóvar és Javier Bardem, szolidaritásukat fejezték ki Hasél iránt és a törvény módosítására szólítottak fel, és felhívták a figyelmet arra, hogy a magukat szabadon kifejező művészek, újságírók, rapperek, twitterezők zaklatása mindennapossá vált.

A szocialisták által vezetett spanyol kormány, a nyílt levéllel egyidőben, bejelentette, hogy megreformálja a 2015-ben elfogadott törvényt, ami megakadályozta, olyan fegyveres csoportok dicsőítését, mint az ETA, és ami megtiltotta a monarchia és a vallás megsértését is.

Az új törvényjavaslat szerint nem járna börtönbüntetés a művészi, kulturális vagy szellemi tevékenységek során használt verbális túlzásokért, csak abban az esetben, ha a közrend kerül veszélybe, illetve erőszakra felbujtás történik. 

A héten kitört utcai erőszakot a spanyol politikai élet több szereplője határozottan elítélte, Carmen Calvo szocialista miniszterelnök helyettes úgy fogalmazott, hogy az védhetetlen. A miniszterelnök, Pedro Sánchez nem szólalt meg az ügyben. 

A kormánykoalíció kisebbik pártja, a keményen baloldali Podemos kedden kegyelmet kért a rapper számára. Pablo Echenique a párt parlamenti képviselője a tüntetők támogatásáról írt a twitteren. A Podemos vezetője Pablo Iglesias, aki szintén miniszterelnök-helyettes az eset kapcsán megkérdőjelezte a demokráciát Spanyolországban.

Hasél nincs egyedül

Pablo Hasél a legismertebb olyan személy, aki a véleménynyilvánítása miatt ténylegesen börtönbe került az utóbbi években, de az ő esete csak egy a sok közül, ami éles vitát váltott ki Spanyolországban. Számos előadóművészt és bloggert is megvádoltak már a terrorizmus dicsőítésével, amit olyan tágan értelmeznek, hogy bármely példa egy terrorcselekmény igazolására, még ha régen történt is elegendő ahhoz, hogy bűncselekménynek minősüljön.

2018-ban a Valtonyc néven ismert rapper menekült Belgiumba, azért, hogy elkerülje a három és fél éves börtönbüntetést, amit azután kapott, hogy bűnösnek találták politikus fenyegető, terrorizmust dicsőítő és a koronát sértő dalok online terjesztésének vádjában. A dalok ilyen szövegrészeket tartalmaztak: ...hadd legyenek úgy megrémülve, mint egy rendőr Baszkföldön.....a királynak egy kötéllel van randevúja a falu főterén....

A spanyol hatóságok kérték a rapper kiadatását, de Belgium visszautasította, arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény amiért Valtonycot Spanyolországban elítélték, Belgiumban nem számít bűncselekménynek. 

A mostani esetre reagálva Valtonyc azt nyilatkozta, hogy szégyent és haragot érez, amikor azt látja, hogy így bánnak egy művésztársával, amikor az azt csinálja, amit egy művésznek csinálnia kell, vagyis provokál.  • Hírek
  • Lakáshitel