Nem marad el a fesztiválszezon Franciaországban

2021.02.19. 13:29

Megtarthatók a nyári fesztiválok Franciaországban, de a koronavírus-járvány miatt koncertenként maximum ötezer fős, ülő közönség előtt – jelentette be csütörtökön Roselyne Bachelot kulturális miniszter, miután a szakma képviselőivel egyeztetett. Hozzátette, hogy egy 30 millió eurós támogatási alapot hoznak létre a fesztiválok megsegítésére.

Az összegből a rendezvényeiket lemondani kényszerülő fesztiválok, de azok is részesülhetnek, amelyek alkalmazkodnak a járványügyi korlátozásokhoz.

Ez egy nyitó összeg, az alapot növelni tudjuk, amennyiben szükséges

 – mondta a tárcavezető. A kormány továbbá egy 15 millió eurós támogatást is bejelentett a fesztiválok eseményeinek rögzítésére.

Az általános keretekről egy kicsit többet tudunk, de még sok minden nem világos. Ami biztos, az az, hogy a 2021-es fesztiválszezon más lesz, mint az eddigiek

 – mondta Aurélie Hannedouche, az Sma nevű zenei szakszervezet képviselője.

Az egyik legjelentősebb zenei fesztivál, a breton Carhaix településen júliusban esedékes Vieilles Charrues szervezői jelezték, hogy készek alkalmazkodni az új szabályokhoz. A zenei rendezvényen 2019-ben 270 ezren vettek részt.

A még nem tisztázott kérdések közé tartozik a vendéglátói zónák (bárok, éttermek) engedélyezése, ami elsősorban azon múlik, hogy a kormány mikor és milyen formában fogja engedélyezni az ágazat újraindulását.

Szeretnénk idén nyáron megszervezni a fesztiválokat, de nem bármi áron, erős megszólalást várunk a köztársasági elnöktől vagy a miniszterelnöktől, azért, hogy elkötelezzék magukat a kulturális szféra újraindítása iránt

 – mondta Aurélie Hannedouche.

A párizsi Solidays fesztivál viszont – ahol 2019-ben 228 ezren jártak három nap alatt – már a csütörtöki egyeztetés előtt lemondta az idei rendezvényt. A Solidays a bevételét ugyanis az AIDS elleni akciókra fordítja, és a szervezők attól tartanak, hogy idén nem tudják rentábilisan megszervezni a fesztivált.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyáron szinte minden nyári zenei fesztivál elmaradt Franciaországban.  • Tippek
  • Lakáshitel