Nem vesz orosz vakcinát Szlovákia

2021.02.19. 08:05

Egyelőre nem tárgyal Szlovákia a koronavírusos megbetegedés ellen kifejlesztett orosz vakcina, a Szputnyik V megvételéről − döntött a szlovák kormány csütörtökön.

Igor Matovič miniszterelnök és pártja, az OLaNO javasolta a vakcina megvételét, azonban az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, Az Emberekért párt.

A szlovák kormányfő szerint már jövő héten akár 80 ezer ember számára elegendő, 160 ezer adag orosz vakcina érkezhetett volna az országba, de erre a koalíciós partner ellenállása miatt most nem kerül sor.

Veronika Remišová, Az Emberekért párt elnöke, miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ő és pártja továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyúlként kezelje a lakosságot

− nyomatékosította Veronika Remišová.

Richard Sulík gazdasági miniszter (Szabadság és Szolidaritás – SaS – párt elnöke) leszögezte, hogy pártja álláspontja szerint minden vakcinát jóvá kell hagynia az illetékes európai vagy szlovák hatóságnak.  • Tippek
  • Hírek