Leváltanák az elavult autókat a britek

2021.02.21. 13:21

A nagy-britanniai lakosok 1,2 millió forintnak megfelelő összeget, háromezer fontot kaphatnak, ha hajlandók megválni régi, környezetszennyező gépjárműveiktől. A program tavasszal indul, és két éven keresztül az új zöld fejlesztési terv keretében valósul meg. Az egyelőre csak tesztüzemmódban startoló program Coventry városára korlátozódik, de ha beválik, akkor az ország egész területére kiterjesztik – írja a Sunday Times.

A támogatást a 2016-nál régebbi dízeles és 2006-nál régebbi benzines hajtású autókra adják. A leadott gépjárműtől függően 1500 és 3000 font közötti összeg ütheti a gépjárművezetők markát. A zöld program bevezetésére a környezetszennyezés csökkentése miatt volt szükség. A rendszer célja a városokban tapasztalható autófüggőség csökkentése. A növekvő autóforgalom és a kialakult torlódások miatt a légszennyezettség jelentősen nőtt. A portál kiemeli, hogy

2014 és 2019 között 11 százalékkal emelkedett a gépjárművel megtett távolság Nagy-Britanniában.

A programban részt vevők a kapott összeget tömegközlekedésre, kerékpárra, elektromos rollerre és taxira költhetik.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.