Már az idén elkezdődik a fekete-tengeri földgáz kitermelése Romániában

2021.02.23. 13:52

Leghamarabb 2025-ben kezdődhet el a fekete-tengeri földgáz kitermelése a Neptun Deep gázmezőből – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter az MTI szerint. 

A tárcavezető egy hétfő esti televíziós műsorban elmondta, hogy meggyőződése szerint a román parlament az idén módosítani fogja az offshore gázlelőhelyek kitermelését szabályozó jogszabályt, amely nem elég befektetőbarát. Legutóbb a Neptun Deep kitermelését elnyerő konzorcium egyik tagja, Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója sürgette a törvény módosítását, lényegében ettől téve függővé a beruházás megvalósítását. A járvány miatt válságban lévő olajipari vállalkozások értelemszerűen halogatnák a jelentős kiadással jár beruházás megindítását. 

Hangsúlyozta, nem akarják azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelettel módosítani a törvényt, mert az vitákhoz vezethet és a parlament később felülvizsgálhatja. Úgy vélte, jobb, ha a parlamentben terjesztik be a módosító indítványt, mert így – véleménye szerint – a kormánykoalíciónál szélesebb parlamenti többség fogja támogatni.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a fekete-tengeri gázkitermelés már az idén elkezdődik egy kisebb lelőhelyen az Aurora elnevezésű gázmezőn, ahol a Black Sea Oil-Gas nevű vállalat fogja felszínre hozni a nyersanyagot.

Ez kisebb lelőhely, mint a Neptun Deep, de az első román fekete-tengeri gázmennyiség már az idén felszínre kerülhet

– mondta a miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Fekete-tenger alatti mezőkből várhatóan több gázt fognak kitermelni, mint amennyit Románia képes lesz felhasználni, így a többletet értékesíteni kell. Mint mondta, 2025-ig növelni kell Románia gázfelhasználási kapacitását, így véleménye szerint egyes széntüzelésű hőerőműveket át kell alakítani gázfogyasztásúvá, de a petrolkémiai ipart is fejleszteni kell.  • Hírek
  • Lakáshitel