Iszlámot is lehet tanulni a bajor iskolákban

2021.02.23. 19:33

Bevezetik az iszlám vallási ismeretek oktatását a bajorországi iskolákban. Az új tantárgyat a következő tanévben vezetik be a közoktatásban. Az iszlám vallási ismertek tárgyat a hittan, illetve az erkölcstan alternatívájaként lehet majd felvenni, egyelőre 350 iskolában − döntött a németországi tartomány kormánya.

Az új tárgyat elsősorban a muszlim vallású tanulóknak ajánlják. Az új fakultatív tantárgy „német nyelven ad át tudást az iszlám vallásról és értékorientációról, a (német) alaptörvény és a bajor alkotmány szellemében” − áll a közleményben.

A kormány ajánlása szerint az iskoláknak a tanterv kialakításában az Erlangen−nürnbergi Egyetem (FAU) iszlám vallási tanulmányok tanszékén (DIRS) felállított tudományos tanácsadó testület szakértelmére érdemes támaszkodniuk. Ezt azzal indokolják, hogy az iszlám vallásnak nincs egységes intézményrendszere, amely az oktatási rendszer együttműködő partnere lehetne.

A mintegy 13,1 milliós Bajorország tartományban a közoktatásban tanulók hozzávetőleg tíz százaléka, 160 ezer diák tartozik a muszlim vallási közösségekhez. A 83,2 milliós Németország egészében nagyjából 4,5-5 millió muszlim él, többségük szunnita török.  • Hírek
  • Lakáshitel