Joe Biden tárgyalt legközelebbi barátjával

2021.02.24. 07:44

Joe Biden amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megállapodott, hogy közösen lépnek fel Kína ellen és a klímaváltozás enyhítése érdekében.

Joe Biden új amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megtartotta kedden első kétoldalú tárgyalását – a koronavírus-járvány miatt internetes távkapcsolaton keresztül. Megállapodtak, hogy a két ország közös erővel lép fel Kína károsnak ítélt törekvéseivel szemben és a klímaváltozás enyhítése érdekében.

Tárgyalásuk mintegy két órán át tartott, utána közös sajtótájékoztatót tartottak, de kérdéseket nem lehetett feltenni nekik.

Az amerikai elnök beszámolt arról, hogy megállapodtak egy minisztériumi szintű klímaügyi tanácskozás megrendezésében. Ezen összehangolják erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy mindkét ország 2050-re elérje a zéró károsanyag-kibocsátást.

Pekinggel kapcsolatban egyebek között szó volt arról, hogy Washington támogatja Kanadát két olyan állampolgára, Michael Spavor és Michael Kovrig szabadságának elnyerésében, akit Kínában tartanak fogva.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nincs közelibb barátja Kanadánál, ezért is volt Trudeau az, akit hivatalba lépése után először felhívott telefonon.  • Tippek
  • Lakáshitel