„Donald Trump földcsuszamlásszerű győzelmet arat, ha elindul a következő elnökválasztáson”

2021.02.24. 19:00

Földcsuszamlásszerű győzelmet fog aratni Donald Trump, ha harmadszor is elindul az elnökjelölti székért a 2024-es választáson – mondta szerdán egy online beszélgetésben a republikánus Mitt Romney, aki a pártból egyedüliként szavazott Trump ellen mindkét felelősségre vonási tárgyalási tárgyaláson. 

Romney Utah állam szenátoraként következetes Trump-kritikusnak számít a párton belül. A szenáto a 2024-es választások kapcsán úgy fogalmazott:

Azt hiszem, megnyeri a jelölést, ha indul.

A szenátor szerint a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha Trump 2024-ben potenciális jelöltként ott lesz az elnökjelöltek között, akkor valóban földcsuszamlásszerű győzelmet fog aratni. Az MTI a Quinnipiac Egyetem múlt héten közzétett országos közvélemény-kutatása alapján azt írja, hogy a republikánusok háromnegyede azt szeretné, hogy Donald Trump komoly szerepet töltsön be a pártban.

A felmérés kimutatta, hogy a republikánusok csupán ötöde nem akarja, hogy a volt elnök továbbra is meghatározó szerepet töltsön be a pártban. A közvélemény-kutatás adatai szerint a republikánusok

87 százaléka azt mondta, hogy Donald Trumpnak ismét meg kell engedni, hogy elinduljon az elnöki székért folyó versenyben.

A volt elnök impeachment-tárgyalása után a Politico hírportál és a Morning Consult globális közvélemény-kutató cég felmérése azt mutatta ki, hogy tíz republikánusból hat szerint Trumpnak fontos szerepet kellene játszania a párt életében, valamint hogy tízből nyolc republikánusnak kedvező a véleménye a volt elnökről. A felmérés szintén kimutatta, hogy Trump népszerűségét tekintve jelenleg messze megelőzi a potenciális 2024-es republikánus elnökjelölt-aspiránsokat.

Mitt Romney elmondta, hogy továbbra sem tudja elképzelni, hogy Trumpra szavazzon.

A múltban sem szavaztam rá. Valószínűleg olyanok mögé állnék be, akik szerintem jobban képviselik a republikánus pártnak azt az apró szárnyát, amelyet én is képviselek.

A szenátor úgy fogalmazott: a volt elnök „messze a legerősebb hang és a legnagyobb hatást kiváltó politikus” a pártomban. A republikánus politikus szerint Donald Trump 2024-ben is versenybe száll az elnöki pozícióért.

Szenátusi felmentése után  Trump közleményében utalt arra, hogy ismét tevékenyen részt vesz majd a politikai életben. "Az a történelmi, hazafias és gyönyörű mozgalmunk, amelynek célja, hogy Amerikát ismét nagyszerűvé tegyük, csak most kezdődött. Az elkövetkező hónapokban sok mindent kell megosztanom veletek, és várom, hogy folytathassuk hihetetlen utunkat együtt" - írta akkor. Egy héttel ezelőtt a Newsmax amerikai televízió kérdésére - miszerint 2024-ben pályázik-e az elnöki pozícióra - Donald Trump úgy válaszolt, még korai megmondani, de sok nagyszerű közvélemény-kutatási adatot látok, az biztos. Trump menye és volt vezető tanácsadója, Lara Trump a hétvégén azt mondta, hogy a volt elnök közölte velük, hogy "még nem ért véget a története és valószínűleg érdekelné a 2024-es elnökválasztási verseny."  • Hírek
  • Lakáshitel