Rendőri túlkapás miatt meghalt egy férfi az Egyesült Államokban

2021.02.24. 11:54

Decemberben meghalt egy harmincéves észak-karolinai férfi, miután a rendőrök közel öt percen át a nyakán térdeltek – számolt be a CNN. Az eset miatt panasszal élő család ügyvédje szerint az áldozat, Angelo Quinto szorongástól, depressziótól és paranoiától szenvedett az elmúlt hónapokban, és ezek miatt kezelés alatt is állt.

A rendőrséget eredetileg a férfi lánytestvére hívta ki, miután egy családi összekülönbözés alkalmával attól tartott, hogy a súlyos állapotban lévő férfi bántalmazni fogja édesanyját. A hatóságok kiérkezése előtt Quintót anyja, Maria Quinto-Collins háttal a mellkasához szorította, és állítása szerint már kezdett megnyugodni. A kiérkező rendőrök azonban kísérletet sem tettek a helyzet megértésére, azonnal kirángatták a férfit az anya karjai közül, a földre teperték, és csaknem öt percig a nyakán térdeltek, teljesen figyelmen kívül hagyva a férfi kérését:

Kérem, ne öljön meg!

Az erőszakos eljárás következtében Quinto elvesztette az eszméletét. Ezt követően a helyi kórházba szállították, ahol három nappal később elhunyt.

A család ügyvédje úgy tudja, a rendőrök nem viseltek testkamerát, az anya azonban rögzítette az incidens egy részét a telefonja segítségével. Ezen látható a mozdulatlanul, véres arccal fekvő Angelo Quinto, majd ahogy a kiérkező mentősök mellkasi kompressziót végeznek rajta.

A férfi halála óta eltelt közel két hónap alatt a rendőrség sajtóközleményt sem adott ki az esetről. Az Antiochi Rendőrkapitányság és a Contra Costa megyei seriff halottkém hadosztálya hétfőn sem válaszolt az észrevételekre.

A Contra Costa megyei seriff halottkém hivatala legutóbb a CNN-t arról tájékoztatta, hogy az esetet még vizsgálja a megyei ügyészség.

Isabella Collins, Angelo Quinto testvére teljesen összetört, mint mondta, azért hívta ki a rendőröket, hogy segítsenek a helyzet elfajulásának megakadályozásában, és nem gondolta volna, hogy ez lesz a vége.

Ahogy arra a család ügyvédje is felhívta a figyelmet, az eset kísértetiesen hasonlít George Floyd tavaly májusi megölésére, melynek nyomán rasszizmust sejtve tömeges zavargások kezdődtek az Egyesült Államokban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport