Szeged-Szabadka vasútvonal: 2022 nyarán fejeződik be a rekonstrukció

2021.02.25. 20:54

Jövő nyárra befejeződhet a 110 millió eurót kóstáló Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása, a Belgrád-Budapest gyorsvasút pedig belátható időn belül elkészülhet. Ezt mondta a belgrádi parlamentben a szerb közműfejlesztési és közlekedési miniszter. Tomislav Momirović a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője, Gyivánovity Dániel kérdéseire válaszolt, amelyek azt firtatták, mikorra valósulhatnak meg ezek a projektek.

Kapcsolódó

Tíz évre titkosították minden idők egyik legnagyobb magyar vasúti projektjét

A kormány szerint klímavédelmi szempontból is fontos ez a beruházás, az ellenzék szerint a kormány Kína érdekeit szolgálja.

A VMSZ-es képviselő utalt arra, hogy a Belgrád-Budapest gyorsvasút stratégiai fontosságú Szerbia és Magyarország együttműködése szempontjából. A határ-menti ingázó munkavállalók és a diákok közlekedése miatt kiemelten fontos a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása is, amelynek megvalósítását rögzítették a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti koalíciós szerződésben is, írta a Pannon RTV.

Kapcsolódó

A Budapest-Belgrád vasútvonal

Az eredetileg 400 milliárd forintra becsült büdzsé 750 milliárdra kúszott fel. A beruházást Mészáros Lőrinc cége végzi két kínai vállalattal közösen.

Tomislav Momirović hangsúlyozta:

már kiírták a versenypályázatot a vasúti szerelvények vásárlására, amelyek a Belgrád-Szabadka vonalon közlekednének. 

A miniszter szerint 200 kilométer per órás sebességgel járhatnak majd a vonatok.

Az Újvidék-Szabadka szakaszon jelenleg az előkészületi munkák folynak: a Belgrád és Újvidék közötti szakasz ez év végéig elkészül. Hozzáfűzte: az Újvidék-Szabadka gyorsvasút-szakasz munkálatai várhatóan az idén nyáron kezdődnek el.  • Hírek
  • Lakáshitel