Javul a helyzet Nagy-Britanniában, csökkentették a készültségi fokozatot

2021.02.25. 20:34

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány – írta az MTI. 

Az intézkedést az angol, az észak-írországi, a skóciai és a walesi tisztifőorvos, valamint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta együttesen javasolta. 

Közös közleményükben hangsúlyozták: az egészségügyi szolgálatokra az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében továbbra is jelentős nyomás nehezedik, mivel még mindig sok pácienst kezelnek a kórházakban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséggel. A lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően azonban javulnak a járványügyi mutatók, és

csökkent annak a kockázata, hogy a koronavírus-járvány maga alá gyűri az egészségügyi ellátórendszert.

A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus nincs már jelen az Egyesült Királyságban.

A skála legmagasabb, ötödik riasztási szintje pedig olyan kritikus helyzetet jelez, amelyben érdemi kockázattá válhat, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Ez a szint január 4. óta volt érvényben. Aznap a brit kormány általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns rohamosan terjedni kezdett az egész országban – emlékeztet az MTI. 

Nem arról van szó, hogy a járványhelyzet rohamos javulásnak indul.

A negyedik készenléti szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a vírus még mindig gyorsan terjed az Egyesült Királyságban, és nem zárható ki a fertőzés terjedési ütemének exponenciálissá válása sem.

A tisztifőorvosok és az NHS angliai orvosigazgatójának közös csütörtöki közleménye azonban leszögezi, hogy a fertőzések száma most már folyamatosan csökken, és idővel a december 8-án kezdődött országos oltási kampánynak is nagyon komoly hatása lesz a járvány terjedésére.

Az orvosi vezetők a nyilatkozatban azt kérték, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel és adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint eddig

csaknem 18,7 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot több mint 700 ezer embernek adták be,

vagyis az első és a második beadott dózisok száma meghaladta a 19 milliót.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 58 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltást.  • Hírek
  • Lakáshitel