Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának évfordulóján

2021.02.27. 19:45

Ezrek tüntettek szombaton Moszkvában Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető meggyilkolásának hatodik évfordulóján – írja az MTI. 

Vlagyimir Putyin politikájának egyik leghangosabb bírálójaként ismert Borisz Nyemcovot 2015. február 27-én lőtték agyon Moszkva központjában. A kilencvenes években, Borisz Jelcin elnöksége idején a miniszterelnök-helyettesi tisztségig emelkedett. A gyilkosság öt, állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság. Nyemcov családja azonban mindmáig kifogásolja, hogy a szerintük egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét valójában nem sikerült tisztázni.

Évről évre újra összejövünk ezen a helyszínen, hogy megmutassunk a hatalomnak: nem felejtettünk és nem fogunk felejteni. Biztos vagyok benne, hogy a célok, amelyekért Borisz harcolt - az oroszok szabadsága, jóléte és méltóságteljes élete - hamarosan megvalósulnak

 – mondta Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, korábbi kormányfő. A tüntetés résztvevői virágokat helyeztek el Borisz Nyemcov meggyilkolásának helyszínén.

Egy civil szervezet szerint körülbelül 3700-an vettek részt a megmozduláson, köztük az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nagykövetei. Az eseménynek idén hatványozott aktualitást adott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus tavaly augusztusi megmérgezése, s hogy február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ítéletet követően néhány nappal ráadásul a politikust mérgezése után elsőként kezelő orvos, Szergej Makszimisin is váratlanul elhunyt, a hivatalos, ámde megkérdőjelezhető indoklás szerint szívrohamban. Navalnij hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe az orosz hatóságok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport