Már több mint 20 millió vakcinát adtak be Nagy-Britanniában

2021.02.28. 17:40

Meghaladta a húszmilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában – jelentette be Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a Twitteren közzétett videóüzenetében az egész ország számára nagyszerű vívmánynak nevezte az eredményt.

Kijelentette: egyre nagyobb biztonsággal állítható, hogy a koronavírus elleni oltás védelmet nyújt az egyénnek és a közösségeknek, és mindenki számára kiutat kínál a koronavírus-járványból.

A miniszter kérte, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel, és oltassa be magát. Hancock szerint még hosszú az út a válság végéig, de az ország most már nagy léptekkel halad ezen az úton.

A brit kormány február 15-re tűzte ki azt a célt, hogy az oltási menetrend élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja, mintegy 15 millió ember megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél a határidő előtt egy nappal teljesült: február 14-ig 15 062 189-en kapták meg az első dózist, így a húszmilliónál több beadott oltásról szóló vasárnapi bejelentés arra vall, hogy azóta további ötmillió ember részesült vakcinában.

A brit kormány új célkitűzése, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság, hozzávetőleg 53 millió ember megkapja a koronavírus elleni oltást.

A teljes menetrenden belül a következő célkitűzés, hogy az elsőbbségi listán szereplő mind a kilenc kockázati csoport összes tagját, vagyis az ötven éven felüli teljes brit lakosságot április végéig beoltsák.

A 60–63 év közötti korosztály hozzávetőleg kétmillió tagjának hétfőn kezdik kiküldeni az értesítéseket, hogy mikor mehetnek a lakóhelyük szerint illetékes oltóközpontba.  • Hírek
  • Csok