Salvini pártja pályázik a Fidesz helyére a néppárti frakcióban

2021.03.03. 19:54

Szívesen látják a Fidesz európai parlamenti képviselőit az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióban − közölte szerdán Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt társelnöke, az ID-frakció képviselője. Az EP negyedik legnagyobb frakciójában dolgozó német képviselők vezetője kifejtette:

Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz (EPP).

Ez a közelség „megmutatkozik a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdésében” − tette hozzá Jörg Meuthen, aki szerint a Fidesz mindig is 

az álkonzervatív EPP konzervatív fügefalevele volt.

A Németországban a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobbközép CDU/CSU-pártszövetségtől jobbra álló párt társelnöke kiemelte, hogy a Fidesz távozása az EPP-frakcióból „mindenekelőtt Manfred Weber (CSU-s politikus, EPP-frakcióvezető) és a CDU/CSU súlyos veresége”. Szerinte az AfD és minden bizonnyal az ID többi delegációjának részéről senki nem ellenezné a Fidesz csatlakozását, hiszen közös meggyőződés, hogy Európa hazafias és szabadelvű erőinek együtt kell működniük.

Az ID-nek 76 képviselője van a 704 tagú EP-ben, többségüket az olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés és az AfD politikusai teszik ki.

A Fidesz azonban nem csak az Identitás és Demokrácia (ID) frakció támogatását élvezheti. Matteo Salvini a magyar nép iránti barátságát hangoztatta Orbán Viktornak a Fidesz Európai Néppárt EP-frakciójára vonatkozó döntése után. A Liga közleménye szerint az olasz miniszterelnök-helyettes és a magyar miniszterelnök videókapcsolaton keresztül beszélt egymással. A vakcinázási ütemezésről, a gazdasági újraindulásról, a bevándorlás ellenőrzéséről, a család védelméről is szót ejtettek.

Az olasz sajtó szerint a Fidesz képviselőinek helyére a néppárti frakcióban éppen a Salvini vezette Liga pályázik, amely a következő hetekben tervezi jelentkezését a képviselőcsoportba.  • Hírek
  • Csok