Fülöp, Evelin
EUR 392,46 Ft
USD 366,79 Ft
13 °C
27 °C

Néppárt: Kizárási eljárással néz szembe a Fidesz

2021.03.03. 15:59

Az Európai Néppárt (EPP) tiszteletben tartja és üdvözli, hogy az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja többséggel elfogadta az új eljárási szabályzatát – közölte a Néppárt.

A párt vezetőségét tájékoztatták a Fidesz tagjainak azon szándékáról, hogy elhagyják a néppárti frakciót.

A Fidesz a pártból való kizárási eljárással néz szembe, az EPP alapszabályának 3. cikkelye értelmében. Erről az EPP Politikai Gyűlésének kell döntenie, amely akkor fog összeülni, amikor az adott járványügyi körülmények között az biztonságosan lehetséges

– olvasható a Néppárt Twitteren megosztott közleményében.

Hidvéghi: A Néppárt balra tolódik 

Az MTI tudósítása szerint Brüsszeli sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti azt mondta: az Európai Néppárt balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét.

A Fidesz véleménye szerint ideje lenne, hogy a pártcsoport visszatérjen a Nemzetek Európája koncepcióhoz, és elfogadja: a hagyományos kereszténydemokrata értékeknek helye van az európai politikában

 – jelentette ki a fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva elképesztőnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány közepette a járvány leküzdésében való tevékeny szerepvállalás helyett az Európai Néppárt EP-frakciója alapszabálya módosításával van elfoglalva.

A Fidesz EP-képviselői számára elfogadhatatlan, hogy megváltoztatva a működési szabályzatot a frakció képes legyen „elnémítani” a képviselőcsoportot. A fideszes képviselők ezért úgy döntöttek, kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából – ismételte meg a Fidesz álláspontját Hidvéghi Balázs.

Az Európai Népárt frakciójának üléséről, szavazásáról és a Fidesz kilépéssel kapcsolatos bejelentéséről itt írtunk részletesebben. Az ellenzéki pártok a Fidesz gyengüléseként és Orbán Viktor „bukásaként” értékelték a Fidesz szakítását a Néppárt frakciójával.

Navracsics Tibor volt uniós biztos az Indexnek azt mondta: elképzelhető, hogy a frakció után az EPP a pártból is kizárja a Fideszt, vagy maguk lépnek ki onnan, és utána csatlakoznak egy másik frakcióhoz. Annyi biztos, hogy a távozás következtében az összes elnöki, alelnöki, bizottsági pozíciót újra kell számolni – tette hozzá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás