Szlovák államfő: Be kell jegyeztetni a Szputnyik V-t az Európai Gyógyszerügynökségnél

2021.03.03. 10:40 Módosítva: 2021.03.03. 10:40

A Szputnyik V orosz vakcina felhasználása nem a bátorság megnyilvánulása, és nem diplomáciai siker. Inkább annak a jele, hogy lemondunk azokról a szabályokról, amelyek az emberek lehető legnagyobb biztonságát garantálják – mondta Zuzana Čaputová. A szlovák államfő úgy fogalmazott: „Hetek óta hallgatjuk a felhívásokat, hogy a vakcinákkal ne játsszunk geopolitikai játékot, és erre a Szputnyik V látványos fogadtatásának vagyunk tanúi.”

Szerinte a megoldás egyszerű: be kell jegyeztetni az orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségnél, és a szlovák állami gyógyszerellenőrzési intézet is elküldhetné a rendelkezésére álló dokumentációt, írta az ujszo.com.

Kapcsolódó

Konfrontáció a szlovák kormányban a Szputnyik V vásárlása miatt

A miniszterelnök szerint az egészségügyi miniszter dönthetett a kivételes beszerzésről.

„Természetesen az élet védelme mindenféle politikai vita és érv felett áll. Azonban rendkívüli helyzetekben is meg lehet tenni bizonyos lépéseket oly módon, hogy ne verjük szét a kormánykoalíciót, ne alázzuk meg az ellenkező nézeteket vallókat, ne ingassuk meg az emberek bizalmát az oltásban, és ne gerjesszünk újabb társadalmi konfliktust” – jelentette ki a szlovák államfő.

Kapcsolódó

Szlovákia: időseket is oltanának AstraZeneca-vakcinával

A Pozsony által vásárolt Szputnyik V vakcina egy része már meg is érkezett.

Zuzana Baťová, a gyógyszerellenőrzési INTÉZET igazgatója hangsúlyozta: nagyon kockázatosnak tartja a nem regisztrált és nem ellenőrzött Szputnyik V-vel való oltást.

Az intézet egyelőre nem kapta meg a vakcinával összefüggő dokumentációt, hogy meggyőződhessen annak minőségéről és biztonságosságáról; ilyen még nem fordult elő.

Kapcsolódó

Szlovákia szigorít: jön a lezárás és a kötelező FFP2-es maszk

Az új intézkedések jórészt szerdán lépnek életbe.

Čaputová azt is elmondta, tiszteletben tartja azok döntését, akik a Szputnyikkal oltatják be magukat, de nem fog buzdítani az orosz vakcina tömeges felhasználására. Ennek oka, hogy a vakcina nem ment át a szokásos, nemzetközileg elfogadott ellenőrzési folyamaton, amely szavatolná a biztonságos használatát.  • Tippek
  • Lakáshitel