Lazítások és járványzónák: így kezelik a pandémiát a szomszédok

K  AP20210215125
2021.03.04. 20:32
A környező országok közül csak Ausztria és Szlovénia jelentett be enyhítéseket, de délnyugati szomszédunk is csak a schengeni övezetből érkezőket engedi át a határon. Összességében azonban Magyarországnál lazább szabályozások jellemzik szomszédainkat. Romániában a helyi hatóságok dönthetnek a vendéglátóhelyek nyitvatartásáról, de Horvátországban is működnek már az éttermek teraszai.

Ausztria 

Március elsején, hétfőn döntött arról az osztrák kormány, hogy március 27-től kinyithatnak az éttermek kerthelyiségei. Március 15-től a gyerekek szabadtéri közösségi sportolása is engedélyezett, Vorarlberg tartományban pedig az alacsony esetszámok miatt – kísérleti jelleggel – minden eddig ideiglenesen bezárt létesítmény kinyithat. Vagyis kül- és beltéren egyaránt látogathatók a vendéglátó-, sport- és kulturális létesítmények. 

Kapcsolódó

Sebastian Kurz: Ausztria nem akar az EU-tól függeni vakcinaügyben

Az ország Dániával és Izraellel kezd vakcinagyártásba.

Az ország területére való belépéshez szükséges a negatív PCR- vagy antigénteszt, amely 72 óránál nem lehet régebbi, ezenfelül 10 napos karanténkötelezettség vonatkozik az Európa összes országából, tehát Magyarországról érkezőkre is. Ez alól kivételt képez Finnország, Görögország, Izland, Norvégia és a Vatikán, valamint az, ha valaki munkavégzés céljából érkezik. A rendszeresen ingázóknak elég hét napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet felmutatniuk, ők a karanténkötelezettség alól is felmentettek. 

Szlovákia

Szlovákiában rendkívüli szigorú karanténszabályok vannak érvényben. Éppen ezért a magyar kormány is az utazásra nem javasolt országok közé sorolta északi szomszédunkat. Szlovákiába csak 72 óránál nem régebbi RT–PCR teszttel lehet belépni, ha valaki teszt nélkül utazik, arra 14 napos kötelező karantén vár. Csak az EU-tagállamokban kiállított teszteket fogadják el a határokon, a határátlépés előtt pedig mindenkinek regisztráltatnia kell magát a szlovák hatóságoknál. Az ingázóknak 7 napnál nem régebbi antigén- vagy PCR-tesztet kell bemutatniuk a határon. Ők is legfeljebb 30 kilométerre hagyhatják el a határátkelőt.

Szlovákiában rendkívül szigorú kijárási tilalom is érvényben van, melyet legközelebb március 19-én oldhat fel a kormány. Az úgynevezett Covid-automata a kórházi leterheltség alapján fekete, bordó, rózsaszín, halvány rózsaszín járásokra bontja az országot, a helyzet Pozsony térségében a legsúlyosabb.

  • A fekete járásokban: február 10-től a munkába járáshoz egy hétnél nem régebbi negatív teszt szükséges.
  • Bordó járásokban: a munkába járáshoz szintén egy hétnél nem régebbi teszt kell.
  • Rózsaszín járásokban: február 15-től a munkába járáshoz 14 napnál nem régebbi teszt szükséges.
  • Halvány rózsaszín járásokban: ugyancsak február 15-től a munkához szükséges a 21 napnál nem régebbi negatív teszt bemutatása.
  • Február 8-tól minden járásban: 7 napnál nem régebbi negatív teszt kell azoknak, akik tömegközlekedésen utaznának vagy a járáson túlra ingáznak munkába. Szintén negatív tesz kell a postába, bankba, biztosítóhoz, optikushoz, újságárushoz, ruhatisztítóba, ruhajavítóba, cipészhez, autó- és mobilszervizbe, kertészetekbe vagy a kertészeti cikkeket árusító boltokba készülőknek, illetve a járáson túli természetjáráshoz.
  • Nem kell teszt: ha valaki a járáson belül megy ki a természetbe, üzletbe, gyógyszertárba, drogériába, orvoshoz (járáshatáron túl sem). Az országon belüli mozgás szigorú feltételekhez kötött.
  • Maszkhasználat: Szlovákiában kültéren, nyilvános épületek belterében és tömegközlekedési eszközökön, boltokban, valamint éttermekben kötelező a maszk használata. A 3 és 6 év közötti gyermekeknek zárt térben írják elő az orr és a száj eltakarását.

Az éttermekből és a vendéglátóhelyekről csak elvitelre lehet rendelni, helyben fogyasztani tilos. A wellness- és fitneszközpontok, valamint a fürdők, a mozik és a színházak december 19-e óta tartanak zárva. A boltokban és a bevásárlóközpontokban 1 fő/15 négyzetméterben határozták meg a beengedhető emberek számát. 9 és 11 óra között csak a 65 év feletti vásárlókat engedik az üzletekbe. A szabályok megszegését 1659 euróig büntethetik.

Kapcsolódó

Matovic a Szputnyik V-vel felrúgta a szlovákiai külpolitika stratégiai alapjait

Jelenleg még az sem biztos, hogy a kormánykoalíció egyben marad. Tokár Géza felvidéki politikai elemző írása.

Ukrajnát szintén az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Magyarország. Kijev az úgynevezett piros országok közé sorolta Magyarországot, 

ami azt jelenti, hogy 100 ezer lakosra vetítve Ukrajnához képest rosszabb fertőzöttségi mutatókkal rendelkezik Magyarország.

A piros országokból érkezőkre 14 napos karanténkötelezettség vonatkozik. A belépőknek 24 órán belül kell tesztet végeztetnie a saját költségén. A karanténkötelezettség alól egy 48 óránál nem régebbi negatív teszt bemutatásával lehet mentesülni. A piros országokból érkezőknek emellett a koronavírus-fertőzés gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítást kell kötniük, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

Tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, továbbá egyéb zárt terekben kötelező a maszk használata. Az üzletekben és a közintézményekben korlátozzák a beengedhető személyek számát. A kelet-ukrajnai területeken, melyek nincsenek a központi hatalom ellenőrzése alatt, speciális szabályok érvényesek. Ezekre a területekre nem javasolja a belépést az ukrán állam.

Románia

Keleti szomszédunknál újabb 30 nappal hosszabbította meg a veszélyhelyzetet a kormány. Magyarországhoz hasonlóan itt is éjjeli kijárási tilalom van érvényben, vagyis este 11 és hajnali 5 óra között tilos az utcán tartózkodás. Tilos otthoni összejöveteleket, magánünnepségeket rendezni, és az utcán sem gyülekezhet egyszerre hat főnél több. A vendéglők, mozik, színházak, szórakozóhelyek nyitvatartását a helyi hatóságok szabályozzák a lakosság fertőzöttségétől függően. 

Az országba való beutazást aszerint korlátozzák, hogy a beutazó honnan érkezik.

Magyarország a sárga zónába tartozik, tehát legfeljebb 72 órán belül készült, negatív PCR-tesztet kell felmutatni határátlépéskor.

Kapcsolódó

Románia: egyre több Covid-beteget kell kórházban ápolni

A fertőződöttségi mutató Temes megyében a legmagasabb.

Szerbia

Szerbiát az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Magyarország, annak ellenére, hogy a déli szomszédunkban halad a leggördülékenyebben a lakosság átoltása. A Magyarországról érkezőknek nem kell tesztet bemutatniuk a határon. Karanténkötelezettséget sem írnak elő a Magyarországról, Albániából, Bulgáriából, Boszniából, Észak-Macedóniából és Montenegróból érkezőknek.

A fertőzöttek számának újbóli emelkedésével ismét rendkívüli helyzetet vezettek be több településen. A kórházakban látogatási tilalom van érvényben. Beltéren kötelező a maszkhasználat, a gyülekezést 5 főben maximalizálták. Zárt légtérben 4 négyzetméter szabad térnek kell jutnia egy főre. Ez a szabály érvényes a boltokra és a vendéglátóhelyekre is.

Hétköznap 5 órától este 8-ig viszont nyitva lehetnek a kávézók, éttermek, bárok és klubok.

Szintén működnek a bevásárlóközpontok, ruhaüzletek, fogadóirodák, egyéb üzletek, kaszinók, játszóházak, a fodrász- és szépségszalonok, edzőtermek, fitneszközpontok, úszómedencék, fürdők, fedett focipályák, kosárlabda-, tenisz- vagy bármely más sportpálya.

Horvátország

Horvátországban Ausztriához hasonló enyhítő intézkedéseket hozott a kormány.

Hétfőtől kinyitottak a vendéglátóegységek teraszai, ezzel a lehetőséggel a horvát vendéglátósok mintegy 75 százaléka élt.

Az otthoni, nem hivatalos baráti, családi összejöveteleken maximum tízen lehetnek jelen, és csak két háztartásból, valamint 10 óráig tarthat. Minden nyilvános eseménynek szintén 10 óráig véget kell érnie, valamint a moziknak, múzeumoknak és templomoknak hét négyzetméternyi szabad helyet kell biztosítaniuk minden látogatónak. A szórakozóhelyek továbbra is zárva maradnak. 

A határátlépésekor 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell bemutatni, vagy a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban kell elvégezni, és a teszteredmény megérkezéséig házi karanténba kell vonulni. Teszt hiányában 10 napos karanténra kötelezik a beutazókat. A korlátozások az EU azon tagállamaiból érkezőkre vonatkoznak, amely országok nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába.

Kapcsolódó

Kinyitottak Horvátországban a vendéglátóhelyek teraszai

A vendéglátósok mintegy 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Szlovénia

Magyarország szintén az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Szlovéniát. A schengeni határ átlépése minden határátkelőhelyen lehetséges: a szlovén–magyar, a szlovén–osztrák és a szlovén–olasz határon. Szlovénia a piros országok közé sorolta Magyarországot. Minden belépő számára 10 napos karanténkötelezettséget írnak elő, mely a határátlépésnél egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kiváltható.

Szlovéniában a tengermelléki területek és az ország többi része közötti utazáshoz szintén 48 óránál nem régebbi teszt vagy oltást igazoló orvosi irat szükséges. Csak a Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcinákat fogadják el.

A gyülekezést 10 főben korlátozzák. Február 15-től minden bolt kinyithatott, már nem kell negatív teszt a vásárláshoz. A tömegközlekedés fél kapacitással működik. Kötelező a maszk kül- és beltéren egyaránt, sőt autóban is, ha nem egy háztartásban élők utaznak együtt.

(Borítókép:  A koronavírus-járvány miatt zárva tartó bár előtt egy járókelő Bécsben, 2021. február 15-én. Fotó:  Ronald Zak /  MTI / AP)  • Tippek
  • Bankszámla