Kína bevetette a trollkommandót a BBC ellen

2021.03.04. 13:24

Egy ausztrál thinktank megállapítása szerint a kínai kommunista párt összehangolt erőfeszítéseket tett, hogy hiteltelenítse a BBC kritikus hírközléseit – értesült a Guardian. A lap szerint a kínai rezsim propagandaapparátusa nemzetközi szintű akciót folytatott, a támadások pedig tovább fokozódtak a BBC nagy jelentőségű anyagait követően, például amikor a hszincsiangi ujgur internálótáborokban zajló szisztematikus nemi erőszakról számoltak be.

Amint az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet jelentésében megállapította, „összehangolt erőfeszítések történtek a kínai kommunista párt propaganda apparátusában” annak érdekében, hogy a csatornát hiteltelenítsék, egyben eltereljék a figyelmet és megszerezzék a kontrollt a narratíva felett, főként a kínai határokon kívül.

A kutatók a Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on, vagyis Kína területének nagy részén egyébként blokkolt platformokon követték azokat a bejegyzéseket, amelyek Peking tevékenységéhez köthetők, s amelyeket trollhálózatokkal is megerősítettek.

A különféle posztokban többek között azt állították, hogy a BBC elfogult és dezinformációt terjeszt, valamint hogy az Egyesült Királyságban a hazai közönség nem bízik a beszámolóikban.

A BBC ellensúlyozásának és aláásásának összehangoltsága rávilágít a kínai kommunista párt egyre agilisabb propaganda- és dezinformációs apparátusának számos jellemzőjére

 – állapította meg a jelentés. Hozzátették: bár a technikák nem újak, a kampányok intenzitása és a módszerek kombinációja növekszik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM