Átalakítanák a választási rendszert a demokraták

2021.03.04. 13:51

A demokrata többségű amerikai képviselőház egyhangú republikánus ellenzéssel szemben megszavazta a választási rendszert alaposan átalakító törvénytervezetet – adta hírül az MTI. A tervezet egyebek között enyhítené a szavazásra jogosultság feltételeit, a szavazókörzetek határait nem az egyes tagállamok, hanem csak független bizottságok szabhatnák át, és átláthatóbbá tenné a kampányfinanszírozást, mert a jelenlegi szabályok szerint a vagyonos támogatók névtelenül segíthetik elő politikai céljaik elérését. A republikánusok szerint viszont a törvénnyel megfosztanák az államokat bizonyos jogaiktól, kevésbé lehetne tetten érni a csalást, és a demokratáknak csak az a céljuk vele, hogy növeljék a szavazóbázisukat.

Miután a demokratáknak tízfős többségük van a képviselőházban, a voksarány a teljes republikánus ellenzés mellett 220:210 lett. John Sarbanes képviselő, a tervezet kezdeményezője a szavazás előtt a Capitolium épületén kívül megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a cél a választásokból hosszú ideje kihagyott és kizárt amerikaiak újrabevonása.

Joe Biden demokrata párti elnök korábban azt közölte, hogy mindenképpen aláírja a változtatást, amennyiben a kongresszus mindkét háza megszavazza. A szenátusban azonban várhatóan sokkal nehezebb lesz elfogadtatni a tervezetet, mivel a száz szenátorból hatvannak kell jóváhagynia, a demokraták viszont a két függetlennel együtt is csak ötvenen vannak, így meg kell győzniük még legalább tíz republikánust. Egyes demokraták felvetették, hogy ha nem sikerül elég nagy támogatást szerezni a tervezetnek, akkor szűkítsék le a szavazati jogosultság kérdésére.

A Reuters szerint a törvénytervezetnek azért van nagy jelentősége most, mert a népszámlálási hivatal az idén adja át a friss adatokat az egyes államoknak, amelyek ezek alapján átrajzolják majd a szavazókörzetek határait, hogy a 2022. novemberi félidős választásokon már az új rendszerben szavazzanak az amerikaiak. A félidős választásokon az összes washingtoni képviselői helyért folyik a küzdelem.  • Tippek
  • Árfolyam