Végzetesnek bizonyult a kockamedúza csípése

2021.03.04. 14:12

Kockamedúza, a világ egyik legmérgesebb medúzafajának csípése következtében meghalt a kórházban egy tinédzser Ausztráliában – közölte csütörtökön a 9News csatorna a rendőrség információira hivatkozva.

A 17 éves fiú tíz napja az észak-ausztráliai York-foknál úszott, amikor megérintették a kockamedúza tapogatói. A fiút a helyszíni ellátás után kórházba szállították, végül a csípés következtében életét vesztette.

Tizenöt év óta ez az első alkalom, hogy valakit kockamedúza ölt meg Ausztráliában – számolt be az esetről az MTI.

Vizeinkben kockamedúzákat és más Irukandzsi-szindrómát okozó medúzafajokat is látni

 – figyelmeztetnek a hatóságok. Ez egy csalánmérgek által okozott mérgezés, ami súlyos fájdalmakat, hányási ingert és tüdőödémát okozhat. Védőöltözet nélkül ezért nem javasolt bemenni a vízbe azon a környéken.

A Chironex fleckeri tudományos nevű medúzafaj rendkívül veszélyes. Ezek az állatok átlátszók, ernyőjük négy sarkú. Különösen a melegebb hónapokban jelentenek nagy veszélyt az Észak-Queensland vizeiben fürdőzőkre.

A csípés azonnal hatalmas fájdalmat okoz, a méreganyag bénulást, szívleállást és halált okozhat. Súlyosságát csak ecet csökkentheti, ez megakadályozhatja, hogy további méreganyag jusson a szervezetbe, ezáltal elkerülhető legyen a tragédia.

Becslések szerint eddig mintegy hetven ember halt meg nagy kockamedúzák miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport