A kommunista Románia határainál megölt vagy megkínzott személyekről gyűjt adatokat egy román intézet

fortepan 162255
2021.03.09. 19:29

A kommunista Romániából szökni próbált és a határnál megkínzott vagy megölt személyekről gyűjt adatokat a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER).

Az intézet kedden felhívást tett közzé, amelyben 

arra kéri mindazokat, akik a határnál elkövetett gyilkosságokról, kínzásokról tudnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kutatóikkal.

Az IICCMER közölte: az előzetes vizsgálataik szerint jelentős azoknak a száma, akik a kommunizmus idején erőszakos halált haltak a román-jugoszláv vagy a román-magyar határon szökési kísérlet közben.

A felhívásban a lőtt seb, szúrás vagy verés következtében bekövetkezett, illetve a fulladásos haláleseteket említi az intézet. Az utóbbi azon a szakaszon volt jellemző, ahol Románia és Jugoszlávia között a Duna képezte a határt.

Az IICCMER arra emlékeztetett, hogy a törvényben megszabott feladatainak eleget téve már korábban elkezdte az áldozatok felkutatását, a bűncselekmények feltárását, és az elkövetők azonosítását, de a folyamat félbeszakadt. 

Az újraindított adatgyűjtés célja, hogy bíróság elé állítsák a – még életben levő – egykori elkövetőket.

Az érintettek az office@iiccmer.ro e-mailcímen vagy az intézet honlapján vehetik fel a kapcsolatot a kutatókkal.

Az IICCMER korábban több kommunista láger-, illetve börtönparancsnokot is törvény elé állított. Kettőt közülük emberiesség elleni bűnök miatt ítéltek börtönbüntetésre. A bűnösök felkutatása és felelősségre vonása mellett 

a jelöletlen sírokba temetett áldozatok maradványait is próbálja felkutatni az intézet.

Három évvel ezelőtt az 1956-os magyar forradalmat követő romániai megtorlási hullámban halálra ítélt és kivégzett Szoboszlai Aladár és kilenc társa jeltelen sírját próbálta megtalálni, az aradi ásatások azonban eredménytelenül végződtek.

(Borítókép:  Piața Libertății (Jenő herceg tér), jobbra a Városháza utca (Strada Emanoil Ungureanu), balra a háttérben a Strada Coriolan Brediceanu (Széchenyi utca) a romániai forradalom idején 1989-ben. Fotó: Album040 / Fortepan)