Emmanuel Macron és elődei együtt emlékeztek a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozataira

2021.03.11. 17:04
Emmanuel Macron francia államfő elődeivel, a szocialista Francois Hollande-dal és a jobboldali Nicolas Sarkozyval közösen emlékezett az iszlamista merényletek áldozataira csütörtökön a terrorizmus áldozatainak európai emléknapján.

A politikusok koszorút helyeztek el a párizsi Invalidusoknál, a merényletek áldozatainak szobránál, amely egy lefejezett nőt ábrázol.

A megemlékezésen egyetlen ember szólalt fel, Chloé Bertolus sebész, aki a 2015-ös dzsihadista merényletsorozat több túlélőjét is műtötte. Az orvosnő részletet olvasott fel a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni merényletben súlyosan megsérült Philippe Lancon újságíró Le lambeau (A foszlány) című regényéből.

A megemlékezésen jelen volt Riss karikaturista, a lap jelenlegi főszerkesztője, akit szintén súlyosan megsebesítettek a terroristák, valamint a franciaországi terrortámadások túlélőit és az áldozatok hozzátartozóit képviselő 13 szervezet vezetői.

Emmanuel Macron délután ellátogatott abba a nyomdába a Párizshoz közeli Dammartin-en-Goele-ban, ahol a Charlie Hebdo elleni támadás elkövetői a két napig tartó menekülésük végén túszul ejtették a tulajdonos Michel Catalanót, mielőtt a kommandósok végeztek velük.

A kisvállalkozó levelet írt az államfőnek, és meghívta a nyomda fennállásának huszadik évfordulójára. Emmanuel Macron az elnöki hivatal tájékoztatása szerint üdvözölte a vállalkozó optimizmusát, és elfogadta a meghívást – számolt be az MTI.

A terrorizmus áldozatainak európai emléknapját második alkalommal tartották meg Franciaországban. A dátumról, amely a 2004-es madridi, 193 áldozatot követelő merényletsorozat évfordulója, európai szinten döntöttek 2019-ben a túlélők képviselői. 

 A Charlie Hebdo elleni támadás 2015. január 7-én történt, amikor két francia dzsihadista hatolt be a szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, tizenegyet pedig megsebesítettek. A lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban összesen tizenheten vesztették életüket, köztük három rendőr.

Franciaországban 2015 január óta több mint 260 vesztették életüket iszlamista merényletekben, aminek következményeként több mint 6300 túlélő és hozzátartozó részesül az áldozatoknak fenntartott alapból. Több mint négyszáz francia állampolgár külföldön elkövetett merénylet áldozata vagy túlélője, míg a franciaországi merényleteknek csaknem ezer külföldi érintettje is van.