Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Távozik a szlovák egészségügyi miniszter

2021.03.11. 18:26

Távozik posztjáról Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter − jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök, több kormánytaggal közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján. Az is elhangzott, hogy a kormánykoalíció pártjainak sikerült megegyezniük a közös kormányzás folytatásáról.

A kormánykoalíciót alkotó négy párt vezetői szerda este kezdtek egyeztetni a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután a koalíción belül már huzamosabb ideje feszült légkör teljesen elmérgesedett, és egyre hangosabbá váltak a kormány átalakítását követelő hangok. 

Igor Matovič a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az egészségügyi tárca éléről távozó Krajčínak, s azt mondta, hogy rendkívül büszke rá, mivel a kormány tagjai közül ő dolgozott legtöbbet az elmúlt évben. Hangsúlyozta: erkölcstelennek tartja, hogy Krajčí távozását azok követelték, akik leginkább ellenezték a járvány megfékezését célzó intézkedéseket.

Háborút indítottak ellene a Szputnyik V oltóanyag beszerzése miatt, és rituális áldozatot csináltak belőle

− fogalmazott Matovič. Hozzátette: „a politika ilyen”, és a kormány csak egy hajszálnyira volt a széteséstől.

Marek Krajčí rövid nyilatkozatában azt mondta: a két kisebb koalíciós párt az ő távozásához kötötte a kormánykoalíción belül maradását, így nem volt más lehetősége, mint a lemondás.

A szlovák kormánykoalíció pártjai között a közös kormányzás folytatásáról tartott szerda esti egyeztetés részletes eredményeiről a szlovák miniszterelnök közlése szerint egy későbbi időpontban, közösen tájékoztatnak majd a pártvezetők.