A franciák csaknem fele szerint Le Pen jövőre legyőzi Macront

2021.03.12. 11:44

A franciák csaknem fele a radikális jobboldali Marine Le Pent látja a jövő évi elnökválasztás győzteseként – derül ki egy új felmérésből.

A Yahoo News azt írja, az Elave közvélemény-kutatása több mint ezer francia szavazó véleményét vette alapul. Eszerint negyvenhárom százalékuk valószínűnek tartja Emmanuel Macron vereségét euroszkeptikus kihívójával szemben, további öt százalékuk pedig biztosnak. Ez hét százalékkal magasabb eredmény a megelőző féléves adatokhoz képest.

A kutatás szerint magabiztosan a Le Pen-vezette Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National)  jelenti a legfőbb ellenzéki erőt, őt a szélsőbaloldal követi, a jobboldali republikánusok pedig csak a harmadikok, messze lemaradva.

Jean Yves-Camus francia politológus szerint Le Pen népszerűségének növekedése egyebek között a pandémia okozta társadalmi frusztrációnak és haragnak is betudható, de ugyancsak szerepet játszhattak benne a közelmúlt brutális iszlamista támadásai.

A közvélemény-kutatás szerint a válaszadók zöme erősebbnek tartja Le Pent a migráció kezelésében, a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben és a biztonságpolitika megszervezésében, de Macron elnököt tartja hatékonyabbnak a foglalkoztatottság megszervezésében, a járványkezelésben, a környezetvédelemben, valamint Franciaország Európán belüli és a világban elfoglalt helyét tekintve.

Paradox módon a radikális jobboldalinak számító Le Pen esélyét az is javítja, hogy Macrontól eltávolodni látszik a baloldali érzelmű szavazók egy része, akik a jelenlegi elnököt elsősorban neoliberális politikája miatt bírálják, „üzletpártinak” és a „gazdagok elnökének” tartják.

A felmérés szerint Marine Le Penre jelenleg a voksolók 47 százaléka szavazna, szemben Emmanuel Macron 53 százalékával. Körülbelül másfél hónapja ez az eredmény még közelibb volt, akkor az euroszkeptikus jelölt 48 százaléka aránylott a jelenlegi elnök 52 százalékához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport