A bántalmazott brazil nők csendes szenvedése a koronavírus idején

Brazíliában sem alakult máshogy a tendencia, a dél-amerikai országban is volt bőven teendője a hatóságoknak, hogy fellépjenek a koronavírus okozta lezárások és a karanténhelyzet miatt egyre gyakrabban előforduló családon belüli erőszakkal szemben. Ám a bántalmazás ellen küzdő helyi rendőrök sincsenek könnyű helyzetben, mert sokszor a brazil nők is ugyanúgy félnek bejelentést tenni, vagy ők maguk sem veszik elég komolyan a figyelmeztető jeleket.

Az otthon fogságába zárva, a kényszerű karanténban ülve sokan ha akartak, sem tudtak elszökni agresszív férjük, párjuk elől – mondta el a Reutersnek Fernanda Fernandes.

A brazil nyomozónő hozzátette, a hatalmas látencia ellenére, ahogy Rio de Janeiro államban az első hullám után a járványhelyzet enyhülni kezdett, egyre több nő hagyta el bátran az otthonát, és mesélte el nekik a rendőrségen, hogy milyen válogatott kínokat élnek át nap mint nap a négy fal között.

Mondani sem kell, a pandémia miatt Brazíliában is rengetegen veszítették el az állásukat, az egzisztenciájukat, és az ebből adódó feszültség számos családban csak még feszültebbé tette az otthon légkörét.

Brazíliában a helyi összesítések alapján 2020 első félévében 649 nő halt bele a családon belüli erőszakba, ami a 2019-es év azonos időszakához viszonyítva összesen kétszázalékos emelkedés. (Persze ugyanitt még mindig nyitott kérdés a rejtve maradó esetek száma.)

Például Fernanda Fernandes csapata 2019-ben 4121 bántalmazásos ügyben intézkedett a Rio de Janeiro államban található Duque de Caxias környékén.

Mindeközben a nyomozónő online fogadóórákat, ismeretterjesztő kurzusokat tart a város közösségének arról, hogy melyek a bántalmazás főbb jelei, és mikor kell segítséget kérni. Fernandes szerint mindez azért is égetően szükséges, mert sok nő nem hiszi el, hogy az erőszakosan viselkedő férje képes lenne akár megölni is. 

Brazília 2006-ban szigorította a családon belüli erőszakot elkövetőkkel szemben kiszabható büntetőtételeket. Ez az a bizonyos Lex Maria Da Penha, amit a brazil nő után neveztek el, aki deréktól lefelé lebénult, miután a férje rálőtt alvás közben. A dél-amerikai állam a nők elleni gyűlölet-bűncselekményt egészen 2015-ig nem ismerte el külön tényállásként. Ráadásul úgy, hogy addigra ezt már Kolumbiában, Chilében, Argentínában és Mexikóban is önálló jogi kategóriaként kezelték.