Már 101 milliónál is többen kaptak oltást az Egyesült Államokban

2021.03.13. 06:55

Már 101 milliónál is többen kaptak koronavírus elleni oltást péntekig az Egyesült Államokban, további 33 millió adag oltóanyagot pedig szétterítettek az országban – adta hírül az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Az első oltást 2020. december 14-én adták be. Eddig 66 millió lakos kapott egy oltást, 35 millió pedig már részesült a másodikban is. Az oltási ütem egyre gyorsul: a CDC jelentése szerint egy nap alatt már több mint 2,9 millió vakcinát adtak be, ami új rekord. Az elmúlt egy hétben a beadott oltások napi száma átlagban 2,3 millió volt.

A Fehér Ház közlése szerint a 65 év felettiek csaknem 65 százaléka kapott már legalább egy oltást. Amikor Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett január 20-án, ez az arány nyolc százalék volt. Biden korábban azt a célt tűzte ki, hogy elnökségének századik napjára túl legyen a lakosság százmillió oltáson, azonban csütörtök esti tévébeszédében azt mondta, hogy úgy tűnik, ez a cél már a hatvanadik napra, március 21-re megvalósul.

Az amerikai oltásokat rekordidő alatt fejlesztették ki Donald Trump volt amerikai elnök hivatali ideje alatt, és az országban átlagosan napi 900 ezer vakcinát adtak be, amikor Trump elhagyta hivatalát. Az, hogy immár csaknem hárommillióra nőtt a napi szám, a vakcinakínálat bővülésének, a tömeges oltópontok szaporodásának és a gyógyszertárak, illetve egészségügyi központok közreműködésének köszönhető.  • Hírek
  • Bankszámla