Ha csúszik az uniós szállítással az AstraZeneca, elbukhatja az exportot

2021.03.14. 12:54

Európai uniós exporttilalmat kell elrendelni a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinára – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak. A néppárt legnagyobb frakciójának vezetője élesen bírálta az oltóanyagot gyártó brit–svéd gyógyszeripari vállalat döntését, miszerint tovább csökkentik a termékükből az EU-nak biztosított mennyiséget. Weber szerint a döntés az EU hátrányos megkülönböztetésére utal.

Kiemelte: amíg a vállalat nem teljesíti a EU-nak tett vállalásait, meg kell tiltani a közösség területén gyártott oltóanyaga exportját.

Az AstraZeneca egy pénteken kiszivárogtatott dokumentum szerint arról tájékoztatta a vakcinabeszerzést a tagállamok megbízásából intéző Európai Bizottságot, hogy ismét szállításcsökkentést tervez.

Új menetrendje szerint a huszonhetek március végéig 30,1 millió adagot, áprilisban pedig húszmillió adagot kapnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinából. Ez az eredeti ígérethez képest a január–márciusi időszakot tekintve kétharmados, áprilisra ötvenszázalékos csökkentést jelent – számolt be az MTI.

Kapcsolódó

Veszélyes mellékhatás miatt kivizsgálják az összes, EU-ban jóváhagyott vakcinát

A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagát is.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön