Vízágyúval oszlatták a tüntetőket Hágában

2021.03.14. 21:46

Tüntetők gyűltek össze vasárnap délután Hága belvárosában a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések ellen tiltakozva, a rohamrendőrök vízágyút és gumibotot is használtak a megmozdulás résztvevőinek oszlatására – közölte a helyi médiára hivatkozva az MTI.

A tüntetést azután oszlatták fel, hogy a mintegy kétezer résztvevő legtöbbje megsértette az érvényes rendkívüli intézkedéseket, köztük a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályokat, továbbá figyelmen kívül hagyták a távozásra felszólító rendőrségi figyelmeztetést. Az oszlatást az is indokolta, hogy a megmozdulásra a megengedettnél több száz fővel többen érkeztek.

Médiabeszámolók szerint több Hágába tartó vonatot is leállítottak, hogy megakadályozzák további tüntetők csatlakozását a megmozduláshoz. Noha a tiltakozás békés volt, egy férfit már a tüntetés elején előállítottak, aki bottal támadt a rendőrökre.

Az elmúlt hetekben több kisebb létszámú, a járványintézkedések ellen szervezett megmozdulást tartottak holland városokban. Ezeket a távozásra való felszólítás megtagadása miatt a rohamrendőrök szintén gumibottal oszlatták fel.

A helyi közegészségügyi hatóság vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6012 új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, ami ugyan hét százalékkal elmarad az előző nap adataihoz képest, ám 32 százalékkal magasabb a múlt hétvégén feljegyzett adatoknál. A járvány kezdete óta 1 157 192 embernek bizonyult pozitívnak a koronavírustesztje Hollandiában, és 16 069-en haltak meg a vírus okozta betegségben.