Megszavazták az első amerikai őslakos belügyminisztert

2021.03.16. 07:05

Jóváhagyta Deb Haaland belügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus hétfőn.

A felsőház 51:40 arányban erősítette meg a tárcavezető pozícióját, ezzel az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó demokrata politikus lett az Egyesült Államok történetének első őslakos származású szövetségi minisztere.

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két őslakos származású képviselőinek. Belügyminiszteri jelölése előtt a képviselőház természetierőforrások-bizottságának alelnöki tisztségét töltötte be. A miniszter a Twitteren köszönte meg a szenátusnak, hogy megerősítette pozíciójában. Azt írta:

Belügyminiszterként várom, hogy együttműködhessek önökkel. Kész vagyok szolgálni.

A törzsi csoportok történelmi jelentőségűnek értékelték Haaland pozíciójának megerősítését. Úgy fogalmaztak: az indián származású politikus kiválasztása azt jelenti, hogy az őslakosok most először tapasztalhatják meg, milyen az, amikor egy másik őslakos vezeti azt a minisztériumot, amelyben a csaknem 600, szövetségileg elismert törzzsel kapcsolatos döntések születnek.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről vagy az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáról. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió őslakos származású lakosával kapcsolatos ügyekre is.  • Tippek
  • Babaváró hitel